Nieuwe aftuin-veiling start; FloraHolland is kritisch

De nieuwe sierteeltveiling Online Flower Auction (OFA) gaat komende week van start. Bloemenveiling Royal FloraHolland bekijkt het initiatief voor aftuin-veilen met argusogen.

Nieuwe+aftuin%2Dveiling+start%3B+FloraHolland+is+kritisch
© Berg Roses

Donderdag 9 juni, om 10 uur 's morgens, draait volgens plan voor het eerst de klok van veiling OFA. De nieuwe marktplaats is een initiatief van twee rozenkwekers, Paul Holla van Holla Roses in Aalsmeer en Arie van den Berg van Berg Roses in Delfgauw.

De initiatiefnemers presenteren hun nieuwe klok als toekomstbestendig instrument 'omdat OFA vijf dagen per week landelijk in de cloud gaat veilen'. Dat betekent dat de klokveiling eenvoudig werkt en overal en altijd toegankelijk is voor handelaren', staat op de OFA-site.


Vandaag voor morgen

Het veilen gebeurt volgens het principe 'vandaag voor morgen'. OFA veilt aftuin: op dag één wordt geveild, op dag twee leveren telers hun bloemen voor 6 uur vanaf de kwekerij aan de handel.

Voordeel van het systeem is dat kwekers hun product efficiënt verkopen, stelt Paul Holla. 'Zo vermijden we pieken in transport en verwerking en is er ruim de tijd voor het logistieke proces', zegt hij verwijzend naar het traditionele veilproces. Daar komen productstromen op de marktplaats fysiek bijeen om korte tijd na verkoop weer gedistribueerd te worden.

'Bij aftuin-veilen zijn er geen onnodige transportbewegingen, met als uiteindelijk resultaat een duurzamere en efficiëntere keten', vervolgt de initiatiefnemer van OFA zijn verhaal. Volgens hem dalen de ketenkosten en de footprint duidelijk door OFA.

De rozenkweker verwacht dat het voordeel in de nabije toekomst alleen nog maar toeneemt omdat, zoals hij zegt, de kosten bij de huidige manier van veilen blijven stijgen. Hij verwijst daarbij naar onder andere naar de personeelstekorten in Nederland. 'Handjes worden steeds duurder.'


Eerdere poging bij FloraHolland

Aftuin-veilen is geen nieuw fenomeen in Nederland sierteeltland. FloraHolland liep jaren geleden met dezelfde ideeën rond om dezelfde voordelen. Een deel van de leden van FloraHolland vond echter dat de veiling te hard van stapel liep, waarna de directie besloot om deze ontwikkeling af te remmen.

Voor Holla en Van den Berg, beiden eigenaar van grote rozenkwekerijen en lid van FloraHolland, was dit de reden om pakweg een half jaar geleden OFA op te zetten. Het ging hun niet snel genoeg bij het veilingconcern. 'En we vonden bij FloraHolland ook geen gehoor voor een samenwerking', zegt Holla.


Algemeen directeur Steven van Schilfgaarde van FloraHolland liet eerder al blijken gecharmeerd te zijn van aftuin-veilen, maar hij heeft bedenkingen bij het initiatief van de twee rozenkwekers. Er kleven nadelen aan, vindt hij, en een aantal zaken is onduidelijk.


Nieuw prijsmoment

De directeur stelt onder andere dat OFA de optimale prijsvorming van bloemen niet ten goede komt. FloraHolland streeft dit na door alle sierteeltproducten landelijk en digitaal te veilen. De eerste stappen hiertoe zijn genomen. Een tweede prijsmoment, zoals bij OFA, ondermijnt die optimale prijsvorming, vindt Van Schilfgaarde.

‘Kolder’, is kortweg de reactie van Holla. De kweker wijst erop dat FloraHolland zelf ook verschillende prijsmomenten hanteert, onder andere met klokvoorverkoop en het onlangs geïntroduceerde systeem van direct bieden. 'Alle kwekers verkopen bloemen 24 uur per dag. Dat gebeurt voor de klok, op de klok en na de klok’, reageert Holla.

FloraHolland wijst er verder op dat ook andere zaken van belang zijn voor optimale prijsvorming. Zoals een helder beleid voor toegang van aanbieders en kopers tot OFA, de volgorde van veilen en het organiseren van een duidelijk kwaliteits- en reclamatiebeleid. Die mist FloraHolland bij OFA.

Holla antwoordt hierop dat OFA net als FloraHolland een veilingreglement kent. 'Er is alleen toegang voor FloraHolland-leden en bij FloraHolland geregistreerde kopers. OFA gaat met random loting veilen en kwaliteit en reclamatie zijn een zaak zijn tussen kweker en koper, net zoals dat nu goed werkt bij directe handel.'


Doordraai onduidelijk

Het meest prangende vraag van Van Schilfgaarde aan OFA is wat er gebeurt met doordraai. FloraHolland wil hierover een gesprek hebben met de initiatiefnemers van OFA, maar dit heeft nog niet plaatsgevonden. Holla zegt dat FloraHolland deze vraag nog niet direct aan OFA heeft gesteld.

Kort gezegd wil FloraHolland niet het afvoerputje worden voor onverkochte bloemen van OFA. Van Schilfgaarde wil de verzekering dat dit niet gaat gebeuren. Zolang die garantie er niet is, verbiedt de bloemenveiling de aanvoer van telers die ook op OFA verkopen, of zij moeten kunnen bewijzen dat een partij niet eerder te koop is aangeboden. FloraHolland heeft de veilingreglementen hiervoor aangepast.

De bloemenveilingen FloraHolland, Plantion en Rhein-Maas hebben een systeem waarbij de doordraai wordt vernietigd. Dit gebeurt op kosten van alle telers die aanvoeren op de veilingen. Desgevraagd zegt Holla dat OFA dit ook gaat doen. 'Hierover zullen wij overleg hebben met Van Schilfgaarde.' Hij voegt er wel aan toe dat hij het eigenlijk niet van deze tijd vindt dat producten die nog op de tuin staan en onverkocht blijven naar FloraHolland moeten worden gebracht ter vernietiging.

Omdat OFA claimt dat het goedkoper kan veilen dan FloraHolland heeft FloraHolland een berekening gemaakt waaruit zou blijken dat dit niet zo is. Deze berekening wil de veiling niet delen met Nieuwe Oogst. Holla stelt dat FloraHolland met onjuiste input heeft gewerkt en dat de berekening daarom geen juist beeld geeft. Nadere uitleg wil hij hierbij niet geven.

OFA verwacht in het eerste jaar een omzet te draaien van 30 tot 100 miljoen euro. Bij de veiling hebben zich twaalf kwekers gemeld en ongeveer driehonderd kopers, meldt Holla. Over de investeringen doen de eigenaren geen uitspraken. OFA start met het veilen van rozen en wil daar, wanneer de tijd rijp is, andere producten aan toevoegen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer