Monarch Flowers brengt exclusieve snijbloemen op de markt

In de demokas van Monarch Flowers staan wel veertig nieuwe soorten ranunculus. Influencers zien de showkas als een soort paradijs en maken graag foto's met een zee van bloemen op de achtergrond, die de kwekerij als beeldmateriaal mag gebruiken.

Monarch+Flowers+brengt+exclusieve+snijbloemen+op+de+markt
© Thierry Schut Fotografie

'Bloemisterijen zijn gek van onze ranonkels', zegt teeltmanager Ron van Adrichem van Monarch Flowers. 'Het zijn weelderige en levendige bloemen die lang op vaas blijven staan en iedere dag veranderen.'

De kwekerij is vijfenhalf jaar geleden ontstaan als onderdeel van veredelings- en vermeerderingsbedrijf en jongeplantenleverancier Green Works Breeding & Young Plants in Schagen. Dit bedrijf levert jong uitgangsmateriaal voor de teelt van snijbloemen, waaronder pioenen en ranunculus, en potplanten, voor het grootste deel onder licentie.

Verder levert het bedrijf planten voor de bloemenhandel en -export, waarvan de vermeerdering gebeurt door partnerbedrijven. En het geeft ondersteuning bij de teelt, promotie, marketing en afzet.

De langstelige Ranunculus Romance past goed in de grote veldboeketten van tegenwoordig

Ron van Adrichem, teeltmanager Monarch Flowers

Green Works is een aantal jaren geleden begonnen met de productie van de knollen van de Ranunculus Butterfly van het Japanse veredelingsbedrijf Aya Engei. Deze leveren stelen met zeven tot twaalf bloemen op, met een enkel glanzend, wasachtig bloemblad.

De Ranunculus Butterfly was nog niet als snijbloem bekend in de markt. Daarom besloot Green Works de teelt en verkoop zelf ter hand te nemen, waarvoor het de naam Monarch Flowers lanceerde.

Green Works werkt met eigen plantmateriaal en versnelt de vermeerdering van de ranunculusknollen door gebruik te maken van weefselkweek. De weefselkweekplantjes komen in oktober uit het laboratorium in het buitenland, waarna een Nederlandse plantenkweker ze in vier tot zes weken afhardt. 'Daarna planten we ze in de vollegrond in de kas', legt Van Adrichem uit.

Kassen zo koud mogelijk

'Het is een koude teelt waarvoor weinig energie nodig is, omdat de planten en kassen alleen vorstvrij moeten blijven. Daarvoor gebruiken we heteluchtkachels als het nodig is.' Maar Van Adrichem houdt de kassen het liefst zo koud mogelijk. 'Dan groeien de planten rustig uit en leveren ze de beste kwaliteit bloemen op.'

De eerste takken vormen zich in december en januari. De oogst duurt van februari tot begin mei. Daarna is er te veel daglicht en wordt het te warm voor de kortedagplant.

Knollen

De planten gaan vervolgens in rust om knollen te vormen. Monarch Flowers oogst ze in juli, waarna ze naar Green Works gaan voor de verdere verwerking. Green Works deelt de grote knollen en maakt ze schoon zoals is voorgeschreven in het land waar ze heengaan.

In augustus is de tuin weer leeg. 'Om het jaar stomen we de grond, omdat je niet om het onkruid heen kunt', zegt de kweker. 'Het jaar dat we niet stomen, zaaien we een groenbemester in om te zorgen voor een gezond bodemleven en concurrentie tegen onkruid. Daarna bewerken we de grond en brengen we organische meststof in.'

Griekse mythologie

Het assortiment Ranunculus Butterfly bestaat uit vijftien commerciële cultivars in verschillende kleuren, met namen die voor een groot deel verwijzen naar de Griekse mythologie. Denk aan Ariadne, Artemis, Hades, Theseus en Hera. Laatstgenoemde is de winnaar van de tweede prijs van de Glazen Tulp Award 2020 van Royal FloraHolland in de categorie snijbloemen.

Vanwege het succes van de Butterfly-serie heeft Monarch Flowers drie jaar geleden een tweede ras van Aya Engei in productie genomen, de Ranunculus Romance, met twintig commerciële cultivars. Die hebben voor een deel de namen van Franse steden, zoals Courchevel, Grenoble, Nîmes, Quimper en Saint-Tropez.


De Ranunculus Romance heeft zeer grote, dubbele bloemen.
De Ranunculus Romance heeft zeer grote, dubbele bloemen. © Thierry Schut Fotografie

'De Romance is een snijbloem met zeer grote, dubbele bloemen en een steellengte van 60, 70 of soms wel 80 centimeter', zegt de Zuid-Hollandse kweker. 'Die lengte past goed in de grote veldboeketten van tegenwoordig.'

Waar de originele ranonkel een holle steel heeft, heeft deze serie een volle steel. Dat geeft stevigheid aan de tak en maakt meer lengte mogelijk, stelt Van Adrichem. 'We laten de bloemen langer op de plant staan om tot een grote bloem te komen. Dat komt ook het vaasleven ten goede, omdat er meer energie in de bloem zit. De bloemen gaan overdag open en 's nachts dicht.'

Voor het mooiste resultaat worden de stelen in de vroege ochtend gesneden. 'Net voordat ze opengaan, nadat ze overdag drie dagen open zijn geweest', aldus de teeltmanager.

Sterhyacint

Monarch Flowers heeft sinds twee jaar ook de Scilla peruviana, of sterhyacint, in het assortiment. Aan de hoge stelen van dit bolgewas zitten wel vijftig tot honderd blauw-paarse bloemen, die lang blijven bloeien. De oogsttijd is ongeveer gelijk aan die van de ranunculus.

Van Adrichem vertelt dat Monarch Flowers als verkoopnaam is te lezen op alle kaartjes en hoezen. 'We verkopen onze bloemen, bedoeld voor het hoogste segment, niet via de veiling, maar via de directe handel. Onze verkoper Gert-Jan Jungerius legt en onderhoudt de contacten met onze klanten.'

De kwekerij verkocht tot voor kort veel bloemen aan Rusland, maar die markt is door de oorlog in Oekraïne opgedroogd. 'Het is een ander jaar dan andere jaren, maar gelukkig pakken andere marktpartijen het aanbod wel op', geeft Van Adrichem aan.

Uitzendkrachten en huurtuinen

Buiten het seizoen werken alleen Van Adrichem en Jungerius bij Monarch Flowers, in het seizoen huren zij 20 tot 25 uitzendkrachten in voor het vele handmatige werk. De kwekerij maakt gebruik van huurtuinen van in totaal 4,5 hectare op drie locaties in 's-Gravenzande en één in Hoek van Holland. Het verwerken en verpakken van de bloemen gebeurt op één van de locaties in 's-Gravenzande.

Daarnaast heeft het bedrijf nog een vollegrondskwekerij van 3,5 hectare in Portugal. Daar komen de bloemen vandaan voorafgaand aan het Nederlandse seizoen, van begin januari tot eind februari.

Monarch Flowers is MPS-A+-gecertificeerd en maakt zo weinig mogelijk gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. 'Dat is niet altijd even eenvoudig', laat de kweker weten. 'Biologische bestrijders zijn meestal niet opgewassen tegen de lage temperaturen in de winter.'


Influencers en modellen maken graag foto’s in de demokas.
Influencers en modellen maken graag foto’s in de demokas. © Thierry Schut Fotografie

Om schimmel op de planten te voorkomen, liggen er druppelslangen onder de grond voor de vochtvoorziening, in plaats van een installatie die van bovenaf beregent. En om de warmte te temperen, heeft het kasdek een witte coating.

Naast de commerciële cultivars heeft Monarch Flowers in 's-Gravenzande ook een demokas met daarin wel veertig nieuwe soorten. De selectie die Green Works daaruit maakt, op basis van steellengte, bloemgrootte en bloeimoment, dient veelal ter vervanging van een bestaand ras of toevoeging aan het assortiment.

Op sociale media als Instagram en Facebook is veel beeldmateriaal te vinden, bedoeld om de producten zo goed mogelijk in de markt te zetten. 'Sommige influencers zien onze showkas als een soort paradijs als alle planten in bloei staan. Net als modellen komen ze daar graag foto's maken met een zee van bloemen op de achtergrond. Dat gebeurt ook bij live-evenementen. Als wederdienst mogen wij hun beelden gebruiken', vertelt Van Adrichem.

De teeltmanager werkt sinds vijf jaar bij Monarch Flowers en heeft altijd een passie voor bloemen gehad. Tijdens een bloemistenevenement kwam hij in contact met Green Works. 'Ik hoorde dat zij met nieuwe, unieke en exclusief geteelde soorten bezig waren. Daar gebeurt wat, dacht ik. Zo ben ik begonnen met de teelt van de ranunculus in de vollegrond. Het was echt pionieren, want er was nog niets over deze teelt bekend.'

De kwekerij is de afgelopen jaren gegroeid en de verwachting is dat dit doorgaat, omdat de vraag naar knollen toeneemt. 'We willen graag uitbreiden om die vraag in te vullen en te blijven innoveren in nieuwe soorten', geeft Van Adrichem aan. 'Het is niet altijd eenvoudig om areaal te vinden. De meeste kwekerijen die te koop komen, zijn namelijk ingericht op substraatteelt. Maar wij zijn een vollegrondskwekerij, waarvoor de grondkwaliteit erg belangrijk is.'

Bedrijfsgegevens

Naam: Ron van Adrichem
Woonplaats: 's-Gravenzande
Bedrijf: Monarch Flowers
Grootte: 4,5 hectare in Nederland, 3,5 hectare in Portugal
De verkoop van de bloemen verloopt onder andere via de exporteurs Coloriginz, Hilverda de Boer, Fleurametz, Waterdrinker, Heemskerk Flowers en OZ-Hami. De knollen zijn veelal bestemd voor de export naar de Verenigde Staten tot Nieuw-Zeeland en van Chili tot Zuid-Korea.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer