FloraHolland bant doordraai andere veilingen

Bloemenveiling Royal FloraHolland doet partijen bloemen die bij andere veilingen zijn doorgedraaid in de ban. Daarvoor heeft het bedrijf de veilingreglementen aangepast.

FloraHolland+bant+doordraai+andere+veilingen
© Royal Flora Holland

Mochten kwekers toch zulke partijen voor de klok van FloraHolland aanbieden, dan kunnen zij sancties verwachten, zegt een woordvoerder van de veiling. Welke sancties is nog niet bepaald.

De bloemenveiling neemt deze maatregel met het oog op de komst van de nieuwe veiling Online Flower Auction (OFA), die 9 juni van start gaat. FloraHolland vreest dat doorgedraaide partijen van deze veiling opnieuw bij FloraHolland worden aangeboden.


Onjuiste productinformatie

Bij de al bestaande veilingen Plantion en Rhein-Maas bestaat deze mogelijkheid niet. Deze twee bedrijven hebben hun eigen doordraaisysteem waarbij doordraaibloemen, evenals bij FloraHolland, worden vernietigd. Leden van deze veilingen draaien op voor de kosten van doordraai.

Doordraaipartij kan alleen met onjuiste productinfo worden aangeboden

Telers kunnen doordraaipartijen van OFA alleen aanbieden bij FloraHolland als zij er onjuiste productinformatie aan vasthangen. 'Dat komt bij de financiële afwikkeling boven water', stelt de zegsman van de veiling. Het is de bedoeling dat FloraHolland de financiële afhandeling van OFA gaat verzorgen.

Ook als een koper bloemen van OFA opnieuw bij FloraHolland aanbiedt, kan dit niet straffeloos. Zo'n partij valt in de categorie overveilen. Deze bloemen worden achteraan in de rij geveild, wat lage prijzen tot gevolg heeft.


Initiatief rozentelers

OFA is een initiatief van Holla Roses in Aalsmeer en Berg Roses in Delfgauw. Met moderne techniek en veilen op basis van 'vandaag voor morgen' willen zij een 'toekomstbestendig veilproces' opzetten. De twee bedrijven zijn lid van FloraHolland.

OFA gaat aftuin veilen. Op dag één wordt geveild, de volgende ochtend leveren de kwekers voor zes uur vanaf de kwekerij aan de handel. FloraHolland heeft ook plannen om zo'n veilsysteem op te zetten, maar vanwege weerstand bij een deel van de achterban is een rem op deze ontwikkeling gezet.


'Koopkracht versplintert'

Algemeen directeur Steven van Schilfgaarde van FloraHolland uitte al eerder zijn twijfels over de veilplannen van de twee rozenkwekerijen. Hij denkt dat een tweede moment van prijsvorming niet goed is voor de prijs van bloemen. 'Daarnaast versplintert de koopkracht.'

De nieuwe maatregelen van FloraHolland gaan per 1 juni in. Paul Holla van OFA wil niet reageren op het besluit van FloraHolland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer