Dümmen Orange investeert in chrysantenteelt op emissieloze teeltlaag

Internationaal veredelings- en vermeerderingsbedrijf Dümmen Orange investeert in een Erfgoedvloer. Het bedrijf gaat de teeltlaag van ongeveer 20 centimeter gebruiken voor de snijchrysantenteelt in de showkas. Dankzij het goede watermanagement van het systeem kan op de locatie in de Kwakel emissieloos worden geteeld.

D%C3%BCmmen+Orange+investeert+in+chrysantenteelt+op+emissieloze+teeltlaag
© Dümmen Orange

De Erfgoedvloer bestaat uit een waterdicht folie waarin een aan- en afvoersysteem voor water is verwerkt. Daarbovenop komt een laag van 5 centimeter gesteente, die wordt afgedekt met een speciaal gronddoek en een laag teeltaarde. Door deze opbouw kan uniform water worden gegeven en kan het overtollige water goed worden afgevoerd en opgevangen.

De teelt van snijchrysanten vindt nu nog in de grond plaats. In samenwerking met Erfgoed en andere partijen wil Dümmen Orange de sector laten zien dat er goed toepasbare innovaties zijn voor in de grond geteelde snijbloemen. 'We verwachten begin 2022 de eerste chrysanten van de nieuwe teeltvloer te kunnen oogsten', zegt locatiemanager Reinoud Hagen van Dümmen Orange.

Jaarrond chrysanten telen mogelijk

Volgens ontwikkelingsmanager Cock van Bommel van Erfgoed hebben proeven in 2020 en 2021 laten zien dat het goed mogelijk is om op het innovatieve teeltsysteem jaarrond chrysanten te telen. 'Behalve de besparingen op het gebruik van water, meststoffen en energie, verliep ook de biologische gewasbescherming beter. Door de beperkte grondlaag is het gebruik van biostimulanten een betaalbare optie.'

Ook ervoer Van Bommel de stuurbaarheid van meststoffen en water als een groot voordeel, met name aan het eind van de teelt. 'Snijchrysantentelers kunnen nu bloemen oogsten waar geen vocht of condensatie op zit.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer