Na brexit voert Engeland meer snijbloemen in uit derde landen

Sinds de brexit is de Britse importwaarde van snijbloemen uit derde landen bijna verdubbeld. Dat blijkt uit een inventarisatie van Fruit and Vegetables Facts.

Na+brexit+voert+Engeland+meer+snijbloemen+in+uit+derde+landen
© Pixabay

Het Verenigd Koninkrijk (VK) voerde in het afgelopen jaar voor 250 miljoen euro aan snijbloemen uit derde landen in. In 2020 was dat nog 113 miljoen euro en in het precoronajaar 2019 stond de teller op 132 miljoen euro.

De handelsstatistieken tonen aan dat de invoerwaarde van snijbloemen vanuit de Europese Unie (EU) ook toenam, maar met een relatief kleinere sprong. De snijbloemenimport vanuit de EU stond vorig jaar voor een totaalbedrag van 717 miljoen euro, wat 39 procent hoger is dan in 2020. Veruit de belangrijkste Europese leverancier van bloemen aan het VK is Nederland.

Kenia tweede

Kenia is het belangrijkste derde land en na Nederland de tweede leverancier van snijbloemen. Volgens Fruit and Vegetables groeide de Britse snijbloemeninvoer uit dit land vorig jaar explosief. In 2021 voerde het VK voor 150 miljoen euro aan snijbloemen in vanuit Kenia. In de jaren daarvoor was dat voor zo'n 60 miljoen euro. Ook de import vanuit Colombia zat in de lift.

De handelsstroom vanuit Kenia betreft hoofdzakelijk rozen. Uit niet-EU-landen komen verder anjers, orchideeën en chrysanten. Dat de invoerwaarde van snijbloemen in het VK over de volle breedte is gestegen, heeft met name te maken met de gestegen prijzen van de bloemen in 2021.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer