Sierteeltsector boekt recordexport in 2021

De Nederlandse bloemen- en plantenexport sluit 2021 af met een nieuw record van 7,3 miljard euro. Dit maakt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) bekend op basis van de exportstatistieken van Floridata.

Sierteeltsector+boekt+recordexport+in+2021
© FloraHolland

De exportwaarde van snijbloemen steeg afgelopen jaar met 25 procent en komt daarmee op 4,4 miljard euro. Voor planten nam de exportwaarde toe met 17 procent tot 2,9 miljard euro. In een reactie op de exportcijfers zegt VGB-directeur Matthijs Mesken dat hij trots is op de stijging van de totale exportwaarde van de Nederlandse sierteeltsector met 1,3 miljard euro.

Mesken wijst erop dat het gaat om omzetcijfers. 'Tegenover deze hogere opbrengsten staan de veel hogere kosten waar we ook in onze branche mee te maken hebben. De oorzaak van de omzetgroei ligt voornamelijk bij de hogere inkoopprijzen van producten. Handelaren hebben ook te maken met hoge transportkosten en personeelstekorten', stelt de VGB-directeur.


Grote omzetstijging naar Italië

Kijkend naar de top 10 van de exportlanden voor de Nederlandse sierteeltsector blijkt dat Duitsland weliswaar nog veruit de belangrijkste afnemer is, maar dat de omzetgroei relatief laag is (+12,7 procent). Grote stijgers op de ranglijst zijn volgens Mesken vooral Italië (+39,3 procent), Frankrijk (+26,9 procent), het Verenigd Koninkrijk (+25,4 procent) en Oostenrijk (+23,8 procent).


'De omzetgroei met meer dan 25 procent naar het Verenigd Koninkrijk is opmerkelijk', vindt de VGB-directeur. 'Ondanks de brexit blijft deze markt onze producten veel vragen. In 2019 was de Britse markt nog goed voor 13,7 procent van onze totale omzet en afgelopen jaar was dat meer dan 15 procent.'Of dat zo blijft, is volgens Mesken maar de vraag. Hij ziet voor 2022 nog wel wat beren op de weg ook wat betreft de brexit. 'Vanaf deze zomer gelden strengere fytosanitaire voorwaarden om te mogen aanvoeren op de Britse markt. Dat zal ongetwijfeld consequenties hebben voor de aanvoer.'


Politieke spanningen

Andere zorgen van de VGB voor het komend jaar hebben onder meer betrekking op de politieke spanningen tussen Rusland en het Westen. Ook dat kan zijn weerslag hebben op sierteelthandel. Verder zullen de hoge gasprijzen sommige kwekers doen besluiten om hun kassen niet te verwarmen. Dat kan betekenen dat er schaarste ontstaat in de markt.

'Schaarste is nooit goed voor de handel', stelt de VGB-directeur. 'Het is voor onze marktpositie van belang dat er voldoende aanvoer is in de aanloop naar de belangrijke bloemengeefdagen. Het belooft al met al een spannend jaar te worden en voor onze sector is het te hopen dat de consumenten ons net zo trouw blijven als in 2021.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer