Minder productie moet zorgen voor betere witlofprijs

De prijsvorming in de vrije witlofmarkt was het afgelopen kwartaal bar slecht. Vooral de laatste vier weken waren de prijzen niet om over naar huis te schrijven. Afgelopen maand schommelden de prijzen gemiddeld over de afzetorganisaties tussen 0,30 en 0,40 cent per kilo.

Minder+productie+moet+zorgen+voor+betere+witlofprijs
© Job Hiddink

'Er was simpelweg te veel productie en te weinig vraag', constateert Gerard Korse van coöperatie Tolpoort Vegetables. Dat lijkt deze week te veranderen, nu de productie van witlof afneemt. De kwekers zien in dat als ze volop doorgaan met produceren, de prijzen zeker niet beter worden.

'Als telers behoudend omgaan met de productie, zijn de vraag en het aanbod in de vrije markt beter op elkaar afgestemd en kun je een reële marktsituatie creëren', betoogt Korse. Volgens hem zetten witloftelers nu in de hele breedte minder witlof op. Door de productie uit te smeren over langere tijd kunnen ze het mogelijk langer doen met pennen van seizoen 2021.


Goede pennenopbrengst

'De pennenopbrengst was afgelopen jaar heel goed. Ik hoor nu her en der dat er voor komend seizoen dan ook minder witlof wordt ingezaaid. Dat is maar goed ook, anders bestaat de kans dat er pennen moeten worden weggegooid', zegt Korse.


De witlofprijzen voor de sortering kort grof noteerden op 1 juni bij BelOrta 0,79 cent (+0,25 cent), 0,40 cent (+0,04) bij REO Veiling en 0,62 eurocent (+0,14 eurocent) bij The Greenery.
Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  8° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
Meer weer