NVWA: 93 procent donkere teelten voldoet aan regels middelengebruik

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hield in 2020 gerichte inspecties in de champignonteelt en witloftrek. Bij 93 procent daarvan werd uiteindelijk voldaan aan de regels rond het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Dat komt dichtbij de beoogde 95 procent naleving.

NVWA%3A+93+procent+donkere+teelten+voldoet+aan+regels+middelengebruik
© Vidiphoto

Dit eindresultaat werd pas bereikt nadat geïnspecteerde bedrijven in de donkere teelten de kans kregen om onvolkomenheden te herstellen. Dat gebeurde bij een tiental bedrijven, waarbij het veelal ging om administratieve zaken. Desondanks waren er ook nog twee bedrijven die hun zaken niet op orde hadden. Daar is handhavend opgetreden en een schriftelijke waarschuwing uitgedeeld.

Tijdens de inspecties lag de focus op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Dat gebeurde mede naar aanleiding van een melding van onjuist gebruik in de witlofteelt in 2018. In totaal heeft de NVWA op 27 bedrijven inspecties uitgevoerd, waarvan zeventien keer bij paddenstoelen en tien keer bij witloftrekteelt.

De meest voorkomende onvolkomenheden hadden betrekking op de gewasbeschermingsmonitor, de biocidenadministratie en het inleveren van vervallen middelen. Alhoewel het eindbeeld van 93 procent naleving een positief beeld oplevert, vindt de NVWA het aantal bedrijven dat afwijkingen moest herstellen vrij hoog.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer