ChicoGrow: dit jaar ruim voldoende witlofpennen

Witloftelers hoeven zich komend seizoen niet druk te maken over het aanbod van witlofpennen. 'Dit seizoen is de pennenopbrengst ruim voldoende', stelde directeur Bart Hesen van adviesorganisatie ChicoGrow vrijdag op het witlofplatform in het Flevolandse Emmeloord.

ChicoGrow%3A+dit+jaar+ruim+voldoende+witlofpennen
© Job Hiddink

Volgens Hesen is het aantal pennen bovengemiddeld, zeker ten opzichte van Frankrijk en België. 'Dit beeld zien we over heel Nederland. Of dat echt goed nieuws is weet ik niet, want veel aanbod is vaak ongunstig voor de financiële opbrengst van de witlof voor telers.'

Qua grofheid verwacht ChicoGrow een gemiddelde score. Mogelijk zijn alleen de vroege rassen 2 millimeter minder grof dan normaal. 'Het probleem is nu dat op sommige plekken de late rassen vroeg grof zijn geworden, waardoor deze mogelijk onrijp worden gerooid. Voor een goede rijping moeten ze eigenlijk nog wel zes weken staan', benadrukt Hesen.


Structuurproblemen

De ziektedruk was dit seizoen laag, op enkele sclerotinia- en valse meeldauwaantastingen na. Wel zijn her en der structuurproblemen, waardoor sommige plekken op percelen achterblijven of volledig zijn weggevallen. 'Dit beeld zien we vooral op rijpaden', zegt commissionair witlofpennen Corri Leber. 'De structuurschade komt onder meer doordat zware suikerbietenrooiers vorig jaar onder natte omstandigheden de percelen hebben bereden. Bieten zijn vaak een voorvrucht van witlof. Ook heeft de kleigrond afgelopen winter niet goed kunnen verweren.'

Verder hadden de witlofpercelen bij de opstart van het seizoen last van het natte weer. 'Door extreme buien van soms 50 millimeter in een keer zijn er plaatselijk problemen geweest met pythium, maar later heeft zich dat wel weer hersteld. De opkomst van het gewas was goed, mede door het relatief warme weer begin juni. Er is ook veel minder witlof overgezaaid dan de afgelopen jaren', concludeert Leber.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer