Belgische onderzoekers ontwikkelen witlof zonder bitterstoffen
Onderzoekers in België zijn erin geslaagd varianten van witlof en cichorei te ontwikkelen die nauwelijks nog bittere stoffen bevatten. Dat laat het Belgische Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (Ilvo) weten.

Onderzoekers van het Ilvo, Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie kregen dat voor elkaar door met Crispr-Cas alleen de genen uit te schakelen die de aanmaak van bitterstoffen in planten aansturen. Volgens Ilvo biedt dat kansen voor de witlofteelt, want minder bittere witlof valt doorgaans beter in de smaak bij jongere consumenten.
Witloof met minder bittere smaak? Het kan, dankzij het onderzoek van Charlotte De Bruyn, waarbij de genen betrokken bij de aanmaak van de bitterstoffen gericht worden uitgeschakeld via #CRISPR @PSB_VIB @ILVOvlaanderen
— Dit is VIB (@ditisVIB) January 27, 2022
Ontdek meer https://t.co/UKjPdCMbgF pic.twitter.com/sjxH2uewRG
Ook voor de cichoreiteelt is de ontwikkeling interessant. Minder bittere wortels zijn geschikter voor productie van vezelrijke en glutenvrije melen voor de voedingsindustrie. Verder meldt het onderzoeksinstituut dat de proef ook voor andere bittere groenten perspectief biedt. Daarbij doelt Ilvo op spruitkool, andijvie en rucola.
Geduld
Consumenten moeten nog even geduld hebben met het proeven van de minder bittere witlof. De onderzoekers moeten eerst analyseren of er nog bijkomende functies van de geïdentificeerde genen zijn en moeten de ontwikkelde productielijnen verder uitbreiden.
Bovendien heeft het Europese Hof van Justitie in 2018 bepaald dat door Crispr-Cas aangepaste planten onder dezelfde strenge wetgeving vallen als genetisch gemodificeerde organismen (GGO). Ondanks dat zien de onderzoekers het resultaat als een belangrijke stap vooruit.
Identificeren en karakteriseren
Ilvo-onderzoeker Katrijn van Laere: 'Het identificeren en karakteriseren van de biosynthese-genen is een grote stap in het begrijpen hoe planten bitterstoffen aanmaken. Met deze kennis kunnen we nu bestaande populaties planten screenen naar natuurlijke mutanten met hetzelfde effect. In tegenstelling tot door Crispr-Cas aangepaste planten, vallen natuurlijke 'mutanten' niet onder de GGO-wetgeving.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Perfect weidebloter LB-275-V
Gebruikt, P.O.A.
-
Stiga VILLA 15 HST
Nieuw, P.O.A.
-
John Deere - 6120M CQ
2020, P.O.A.
-
Lely Splendimo 280TCN
2001, P.O.A.
Vacatures
Veldmedewerker
Collectief Lopikerwaard - Polsbroekerdam, Lopik
Gezocht: biologische boer / opvolger bedrijf
Land van Ons - Ransdaal, Voerendaal
Aardappelkweker/aardappelveredelaar
Doornbos Werving & Selectie - Noordoostpolder
Werkplaatsmonteur
Van der Sluis - Ens (Noordoostpolder)
Seed Production Specialist Tomaat
Enza Zaden - Enkhuizen
Weer
-
Vrijdag0° / -4°10 %
-
Zaterdag2° / -4°20 %
-
Zondag3° / -3°20 %