Groentetelers vormen coöperatie Tolpoort Vegetables

Zeventien broccoli-, bloemkool- en witloftelers zijn hun eigen coöperatie gestart onder de naam Tolpoort Vegetables. 70 tot 80 procent van de leden komt vanuit distributie- en verpakkingscentrum Tolpoort. Bedrijven die daarin zitten, werkten al samen. Zes witloftelers die vanuit de coöperatie Coforta komen, sluiten zich vanaf 1 januari aan.

Groentetelers+vormen+co%C3%B6peratie+Tolpoort+Vegetables
© Job Hiddink

Het doel van de coöperatie is als productgroep samen te werken in korte lijnen. 'We leveren de producten rechtstreeks aan de retail en de vrije markt', zegt Gerard Korse, aanspreekpunt voor de telers. 'De focus ligt in eerste instantie op bloemkool, broccoli en witlof. Eerst moeten we zorgen dat alles goed loopt. In het proces van een nieuw automatiseringsprogramma en nieuwe mensen gaat veel tijd in zitten.'

Korse geeft aan dat de coöperatie jaarrond producten kan leveren. 'We hebben ook een eigen teler uit Spanje. De eerste bloemkool en broccoli komen binnenkort daar vandaan. De meeste uit Nederland zijn al weg. In het voorjaar komt het Hollandse bloemkool- en broccoliseizoen weer op gang. De witlof leveren we vanaf 1 januari aan onze klanten.'

Voorlopig breidt Tolpoort Vegetables nog niet uit naar andere vollegrondsgroenten. Ook verwacht Korse op korte termijn niet met andere landen dan Spanje samen te gaan werken. De coöperatie is qua areaal bloemkool en witlof marktleider in Nederland. De totale oppervlakte in Nederland en Spanje bedraagt een kleine 2.000 hectare. Voor distributie- en verpakkingswerkzaamheden werkt het collectief samen met Tolpoort.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer