Plantversterkers blijken effectief in witlof

In de Noordoostpolder zijn behandelingen in de witlof uitgevoerd met plantversterkers en middelen die bijdragen aan een weerbaarder gewas, zowel in de pennenteelt als in de trek. Het witlofplatform op 1 oktober in het Flevolandse Rutten bracht telers en adviseurs bij elkaar, waardoor kennis hierover kon worden uitgewisseld.

Plantversterkers+blijken+effectief+in+witlof
© Job Hiddink

'Uit proeven blijkt dat de natuurlijke plantversterker Hamerol een duidelijke werking heeft tegen phytophthora in de witlofpennenteelt', stelt Max den Hollander van Plant Power Products. Hamerol werkt op basis van de werkzame stof chitosan hydrochloride. Chitosan stimuleert het bodemleven en versterkt het natuurlijke afweermechanisme van de plant. Ook is het effectief tegen bladvuur en zorgt het voor meer bladgroen.

'Hamerol kan door de brede werking ook van toegevoegde waarde zijn in de bewaring en witloftrek', voegt directeur Bart Hesen van adviesorganisatie Chicogrow toe. 'Ook zien we in de trek minder schade van phytophthora, waar het middel al een toelating heeft. Biologische witloftrekkers passen het regelmatig toe, ongeveer 1 liter per 1.000 liter water.'

Hamerol maakt een soort capsule om de pen, waardoor de schimmel zich minder lijkt te verspreiden. Bij een behandeling over de koppen werkt het ook tegen sclerotinia. Verder heeft het middel geen wachttijd en is er geen gevaar voor residu in het eindproduct. 'In de pennenteelt heeft Hamerol nog geen toelating, maar daar wordt aan gewerkt', zegt Den Hollander.

'We zien tot nu toe een betere opkomst en een uniformer gewas'


Sporen van de trichodermaschimmel in Trianum beschermen de wortels.
Sporen van de trichodermaschimmel in Trianum beschermen de wortels. © Job Hiddink

Het biologische fungicide Trianum van Koppert heeft sinds dit jaar een uitbreiding in de pennenteelt. Het is een preparaat op basis van een trichodermaschimmel. Trianum wordt meegegeven tijdens het zaaien. De adviesdosering is 25 kilo per hectare. 'Wanneer het zaadje gaat kiemen, gaan de sporen ook kiemen. De trichoderma groeit vervolgens om de plantenwortels heen', legt accountmanager Tim Bos uit.


Beschermende laag

'Dan vormt het een beschermende laag, waardoor er minder kans is op kiemschimmels als fusarium, pythium en rhizoctonia.' Daarnaast heeft Trianum een nevenwerking op sclerotinia en stimuleert het de wortelgroei en nutriëntenopname. 'In de praktijk zien we tot nu toe een betere opkomst en een uniformer gewas', besluit Bos.

In de witloftrek mag het middel over de koppen heen worden gespoten. Gewasbeschermingsadviseur Bart Wezenberg van GreenA lichtte hechter en uitvloeier Squall toe, die biologisch afbreekbaar is. 'Door het te mengen met bijvoorbeeld de herbicide Safari kun je terug in het aantal bespuitingen. Het geeft geen gewasreacties. In het begin ontstonden wel groeischeuren en de looflengte bleef achter, maar later herstelde dat.' Volgens Chicogrow is het witlofblad zonder de hulpstof lichter van kleur.


Minder wortelluis

Bij de proef in het ras Vintor viel begin augustus op dat er minder wortelluis aanwezig was. Ook hecht het middel goed en is het regenvast. 'Bij een residutest in de appels bleef na een regenbui van 25 millimeter een dag na het spuiten 50 procent meer middel achter', zegt de voorlichter. 'Met oogsten kwamen ze evenveel residu tegen als zonder Squall-behandeling. Onze conclusie is dat onkruidbestrijding met een hechter beter gaat.' De aanbevolen dosering is 0,5 procent op een volle tank.


Bart Wezenberg stelt dat onkruidbestrijding met een hechter beter gaat.
Bart Wezenberg stelt dat onkruidbestrijding met een hechter beter gaat. © Job Hiddink

Het chemische middel Dagonis SC van BASF werd gepresenteerd door technisch adviseur Kick van Saarloos. 'De fungicide heeft dit voorjaar een nieuw etiket gekregen, want het was moeilijk bruikbaar', zegt hij. Het systemische middel mag eenmalig worden gebruikt met een dompelbehandeling of kan tijdens het inschuren over de pennen worden gespoten. Ook mogen dezelfde pennen na het opzetten over de kop worden behandeld. Dagonis SC werkt goed tegen sclerotinia, rhizoctonia en thielaviopsis.

Van Saarloos benadrukt dat een goede bedekking belangrijk is. 'Tijdens het inschuren raak en bedek je de witlof het best. Hoe eerder je een schimmel beetpakt, hoe beter de schade kan worden beperkt.' Gebruik in combinatie met hoge concentraties calciumchloride veroorzaakt vlokvorming, daarom adviseert BASF om Dagonis SC in een aparte oplossing toe te passen.


Biënnale verzet naar 2022

Ulko Stoll van kennisnetwerk vollegrondsgroente.net besprak de teeltactualiteiten met de aanwezigen op het witlofplatform. Hij meldde dat de witlofbiënnale is verzet naar 18 en 19 februari 2022 in het Belgische Mechelen. Hij vertelde ook dat wordt geëxperimenteerd met ozon ter verbetering van de waterkwaliteit in de witloftrek. Verder is witlofcoöperatie Witcop bezig de verplichte PlanetProof-certificering van pennentelers uit te stellen en de eisen voor de teelt op de stand van 2021 te bevriezen. Als laatste doet Stoll een oproep aan witlofkwekers om zich te verdiepen in het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn. Tot en met 18 oktober kunnen ze daarop reageren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer