Varkenspest bij vrije-uitloopvleesvarkens Zuid-Duitsland

Afrikaanse varkenspest (AVP) heeft zich met een flinke sprong verplaatst binnen Duitsland. Op een bedrijf met 35 vrije-uitloopvleesvarkens in Forchheim in de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg zijn meerdere dieren gestorven aan het AVP-virus. Het Friedrich Loeffler Institut (FLI) bevestigde woensdag de AVP-besmetting.

Varkenspest+bij+vrije%2Duitloopvleesvarkens+Zuid%2DDuitsland
© Twan Wiermans

Het eerste varken op dit bedrijf was al op 19 mei gestorven. In totaal zijn er zestien dieren doodgegaan, voordat de AVP-besmetting werd bevestigd. De overige negentien varkens zijn inmiddels gedood en afgevoerd. Dat maakte landbouwminister Peter Hauk van deelstaat Baden-Württenberg donderdag bekend.

Het FLI onderzoekt nu met behulp van genetische analyse van het AVP-virus wat de mogelijke bron van de besmetting is. Hauk gaat er vooralsnog vanuit dat menselijk handelen de bron is. In de 3 kilometerzone rond het bedrijf in Forchheim is een beschermingsgebied ingesteld.


Bewakingsgebied

In dit beschermingsgebied liggen twee varkensbedrijven met in totaal 316 varkens. In de 10 kilometerzone, het bewakingsgebied, liggen 58 varkensbedrijven met in totaal 704 varkens. Ongeveer de helft hiervan heeft de varkens buiten lopen. Ze moeten de dieren nu opstallen.

Rond het getroffen bedrijf start vrijdag een zoektocht naar mogelijke kadavers of zieke wilde zwijnen. Dat gebeurt met twintig speciaal opgeleide teams van twee personen en een zoekhond. Daarnaast zal er ook met een drone worden gezocht.


Hopelijk snel onder controle

De Duitse Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands (ISN) meldt dat er tot nu toe geen verdenking is dat ook wilde zwijnen zijn besmet met de Afrikaanse varkenspest. In dat geval blijft het mogelijk bij deze plaatselijke uitbraak en is deze snel onder controle.

Het is volgens de ISN wel van groot belang dat tot in de puntjes wordt uitgezocht waar de besmetting vandaan komt. Deze uitbraak toont aan hoe belangrijk strikte naleving van bioveiligheidsmaatregelen is. Blijft het bij dit ene bedrijf dan hoeft de uitbraak geen grote gevolgen te hebben. De export naar derde landen vanuit Duitsland ligt toch al stil. Wel kan de wens tot regionalisering voor de export hierdoor in het gedrang komen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer