Duitsland schakelt G7 in voor Oekraïense export

De Duitse landbouwminister Cem Özdemir wil de zeven belangrijkste westerse industrielanden (G7) inschakelen om de export van Oekraïens graan overeind te houden. Duitsland is momenteel voorzitter van de G7.

Duitsland+schakelt+G7+in+voor+Oekra%C3%AFense+export
© Han Reindsen

Özdemir wil de toegang van Oekraïne tot de wereldmarkt verder veiligstellen tijdens een landbouwbijeenkomst die later deze maand wordt gehouden. Rusland heeft verscheidene Oekraïense havens langs de Zwarte Zee vernietigd en de vaarroutes met zeemijnen geblokkeerd.


Oekraïne is een belangrijke graanexporteur en het grootste deel van de tarwe wordt normaliter over zee geëxporteerd, ongeveer vijf miljoen ton graan per maand. Oekraïne probeert al via scheepsvervoer over rivieren of over de weg landbouwproducten naar Polen en Roemenië te krijgen. Vanuit deze buurlanden kan de lading dan via de Oostzee (Litouwen) of de Zwarte Zee (Constanta) alsnog het land uit. Dat lukt slechts mondjesmaat.


Verschillende spoorbreedtes

Alternatieve transportroutes moeten dus worden opengesteld. Dat kan volgens de Duitse vervoersminister per spoor. Via Polen zou een oplossing kunnen zijn, maar is problematisch door de verschillende spoorbreedtes in beide landen. Daardoor moeten alle ladingen aan de Oekraïens-Poolse grens worden overgeladen. Bovendien is er een groot tekort aan containers.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Graanexport is een van de belangrijkste problemen waarmee het Oekraïense ministerie van Landbouw momenteel te maken heeft. Dat zei landbouwminister Mykola Solsky in een recent interview in de Oekraïense media. Landbouwgrondstoffen over zee het land uit krijgen, is momenteel 'in principe onmogelijk', zei de projectmanager van een Duits-Oekraïense landbouwoverleg in Kiev. Dat wordt ondersteund door de ministeries van beide landen.


Voedselcrisis

De Oekraïense havens aan de Zwarte Zee moeten worden heropend voor de graanexport, omdat anders een wereldwijde voedselcrisis dreigt. Directeur David Beasley van het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties meldt dat de helft van de tarwe die het WFP nodig heeft, vastzit in Oekraïne.Volgens de WFP-directeur kan het verlies van de Oekraïense graanschuur jarenlang over de hele wereld worden gevoeld. 'Het land verbouwt genoeg voedsel om vierhonderd miljoen mensen te voeden. Nou, dat is weg', zei Beasley deze week in het CBS-programma 60 Minutes.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer