Omzetcijfers FloraHolland blijven ook in mei achter

Royal FloraHolland heeft op zijn marktplaatsen in mei minder bloemen en planten verhandeld dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijzen waren gemiddeld ook lager. De tuinplantenomzet daalde minder hard dan die van snijbloemen en kamerplanten.

Omzetcijfers+FloraHolland+blijven+ook+in+mei+achter
© FloraHolland

Uit de maandcijfers van de bloemenveiling blijkt dat de bloemenomzet in de afgelopen maand bijna 13 procent daalde. Het aanbod van snijbloemen (+3 procent) en tuinplanten (+3,1 procent) was wel groter dan een jaar geleden. Het verschil tussen omzet en aanbod zit hem in de middenprijs, die daalde ruim 15 procent tot 30 eurocent per steel bij snijbloemen en 8 procent bij tuinplanten tot 1,57 eurocent. Daarentegen viel het aanbod aan kamerplanten met 5,1 procent tegen.

De gemiddelde prijs van pioenrozen daalde in mei met bijna 50 procent het meest, naar een doorsneebetaling van 0,53 cent per steel. De omzet bleef achter met 17,4 procent. Dat gebeurde terwijl het aanbod van deze bloemen meer dan 65 procent steeg. Ook de gemiddelde tulpenprijs daalde flink met 38,7 procent naar 0,12 eurocent per steel.


Stijger

Er was ook een stijger. Gipskruid noteerde een gemiddelde prijsstijging van ruim 31 procent, wat neerkomt op 0,49 eurocent per steel. De omzet nam met 36,6 procent flink toe. Daarnaast nam ook de omzet van hortensia (7,2 procent) en lisianthus (4,3 procent) toe. De overige snijbloemen noteerden negatieve omzetcijfers.

De omzet van kamerplanten zakte ten opzichte van mei vorig jaar ruim 14 procent, die van tuinplanten 5,2 procent. Ook de gemiddelde prijs van zowel kamer- (9,8 procent) als tuinplanten (8 procent) ging onderuit. Alle kamerplanten deden het slecht in de cijfers, behalve de lelie. Daarvan steeg de omzet 31 procent en de prijs 7,7 procent naar 2,19 euro. Bijna 22 procent meer lelies werden aangevoerd dan in mei vorig jaar.

De Afrikaanse lelie, een tuinplant, deed het voor de omzetcijfers ook goed: die nam toe met 35 procent. Wel nam de gemiddelde prijs af met 13 procent. Een plant kostte in mei gemiddeld 5,51 euro. In vergelijking met een jaar eerder, werd afgelopen mei maar liefst 55,2 procent meer Afrikaanse lelie aangevoerd op de marktplaatsen van FloraHolland.


Marktsituatie

De omzet van bloemen en planten op de marktplaatsen van FloraHolland daalde in maart en april ook al. Een trend die door de marktsituatie vooralsnog niet snel verandert.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer