Waterpeil Midden-Nederland volgende week weer op normaal niveau

Niet eerder viel er in het midden van het land zoveel regen in februari. De waterschappen in de regio houden er rekening mee dat deze weersomstandigheden zich vaker zullen voordoen.

Waterpeil+Midden%2DNederland+volgende+week+weer+op+normaal+niveau
© Ruben Meijerink

'Zoveel water heb ik nog nooit eerder op mijn grond gezien', zegt akkerbouw Gerrit Tessenmaker in Terwolde. Begin deze week stonden de percelen waar hij mais en wintertarwe verbouwt helemaal blank. Inmiddels is het water gezakt.

Waterschap Vallei en Veluwe, dat verantwoordelijk is voor het waterbeheer van Tessenmakers bedrijf, verwacht dat volgende week de waterpeilen weer op het normale winterpeil liggen. De schade aan zijn wintertarwe zal volgens hem daarom meevallen.


Meeste regen

Het bedrijf van Tessenmaker ligt aan de oostelijke rand van de Veluwe, het gebied waar begin deze week de meeste regen viel. 'Het regent op de Veluwe al meer dan elders, maar deze week was het helemaal raak', zegt heemraad Henk Veldhuizen van waterschap Vallei en Veluwe. 'Normaal gesproken valt er 60 millimeter in februari, nu op sommige plaatsen 150 millimeter.'

Ook in de werkgebieden van de andere waterschappen viel veel meer regen dan gebruikelijk in februari. Op veel plaatsen stonden weilanden en akkerbouwpercelen volledig blank. Inmiddels zakt het water snel. Tot veel landbouwschade zal de wateroverlast hopelijk niet leiden en dat komt vooral doordat in deze tijd van het jaar het gras nog niet groeit en er nauwelijks andere gewassen op het veld staan. 'Het zal alleen wel even duren voordat de veehouders hier weer mest kunnen uitrijden', zegt woordvoerder Martin Hilferink van waterschap Vechtstromen.


Steeds extremer weer

Een rondvraag bij de waterschappen leert dat de waterbeheerders er rekening mee houden dat het in de toekomst vaker extreem nat kan worden. Of juist langdurig droog, zoals in voorgaande jaren.

'Als waterschappen werken we daarom al langer aan een klimaatrobuust watersysteem waarin we op twee borden moeten schaken. We willen water langer vasthouden. Maar je kunt je watergangen ook niet te klein maken, omdat je in tijden van wateroverlast het water snel moet kunnen afvoeren', geeft Veldhuizen aan.


Verantwoordelijkheid bij landbouw

Volgens de heemraad ligt er ook een verantwoordelijkheid bij de landbouw. Hij wijst daarbij vooral op goed bodembeheer. 'Dan ontstaat er een goede doorlaatbaarheid en een betere capillaire werking.' Het waterschap probeert boeren daarbij te helpen door cursussen op het gebied van bodembeheer aan te bieden.

Daarnaast is er een regeling Watersparen, bedoeld om concrete maatregelen in het landelijk gebied te realiseren die bijdragen aan het tegengaan van verdroging, het vasthouden van water en het vergroten van de grondwatervoorraad.

Andere waterschappen kennen soortgelijke projecten. Hilferink noemt het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer en Landbouw op Peil, projecten waarbij naast waterkwantiteit ook naar waterkwaliteit wordt gekeken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer