Supermarktprijs groente en fruit gemiddeld 12 procent hoger

De prijs van groente en fruit in de supermarkt steeg het afgelopen jaar 12 procent. Verder zijn A-merken het afgelopen jaar sneller in prijs gestegen dan huismerken. De prijzen van A-merken gingen 10 procent omhoog, die van huismerken 7 procent. Dat blijkt uit de meest recente prijspeiling van de Consumentenbond.

Supermarktprijs+groente+en+fruit+gemiddeld+12+procent+hoger
© Twan Wiermans

De grootste stijgers bij groente en fruit zijn komkommers (+34 procent), courgettes (+32 procent) en peren (+29 procent). Appels daalden juist in prijs. Vooral tussen december 2021 en maart 2022 stegen de prijzen sterk. De prijzen van A-merken gingen tussen december 2021 en maart 2022 6 procent omhoog.


Voorbeelden van uitschieters onder de A-merken zijn Campina Botergoud Roomboter (+32 procent) en Blue Band Halvarine (+31 procent). De prijzen van huismerken namen in dezelfde periode 5 procent toe. In die categorie zijn Jumbo Margarine om in te bakken (+47 procent) en Dirk Spinazie à la crème (+46 procent) grote prijsstijgers.


Aanbiedingen

A-merken kosten het minst bij Dirk, zo'n 7 procent minder dan gemiddeld. Spar is de supermarkt met de hoogste prijzen. Daar zijn de prijzen van A-merken 12 procent hoger. Aldi en Lidl staan door het geringe aanbod van A-merken niet in de ranglijst. In een vergelijking van 22 dezelfde A-merken bij beide supermarkten, is de prijs bij Aldi ruim 5 procent hoger dan bij Lidl.Gemiddeld geven supermarkten 35 procent korting op producten die in de aanbieding zijn. Albert Heijn geeft met 37 procent de meeste korting, maar de standaard prijzen liggen daar ook 2 procent hoger dan gemiddeld. Deze supermarkt heeft ook veruit de meeste producten in de aanbieding. Wekelijks rond de 1.500. Daarna volgt Plus met 650 wekelijkse aanbiedingen. Lidl (50) en Aldi (75) hebben de minste aanbiedingen per week.


Inflatie

Sinds het herstel van de coronacrisis is de inflatie flink opgelopen. De oorlog in Oekraïne, die eind februari begon, heeft dat nog eens versneld. In Nederland kwamen de algehele prijsstijgingen in april uit op 9,6 procent op jaarbasis. Dat kwam vooral door een verdere stijging van de prijzen van voedingsmiddelen, blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer