Akkerbouwvakbond onderzoekt steun producentenorganisaties

De Nederlandse Akkerbouwvakbond (NAV) wil de mogelijkheden en het draagvlak voor het vormen van producentenorganisaties voor de akkerbouw verder verkennen.

Akkerbouwvakbond+onderzoekt+steun+producentenorganisaties
© Anton Dingemanse

Eén producentenorganisatie (PO) biedt volgens NAV akkerbouwers de mogelijkheid om een sterkere positie in de keten te realiseren. Binnen het huidige Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zijn er meer mogelijkheden voor primaire producenten om zich te organiseren. Een PO in de primaire sector valt nu niet meer onder het mededingingsrecht, maar onder het agrarisch recht.

Hierdoor mogen boeren zich als primaire producenten organiseren tot een veel groter deel van de markt dan eerst. Voorheen was dit aandeel 5 tot hooguit 10 procent. Nu is de enige restrictie dat een PO de concurrentie niet geheel mag uitsluiten. In de praktijk is het dus mogelijk om bijvoorbeeld 70 procent van het aardappelareaal te organiseren in één PO.

Aanbod reguleren

In het GLB zijn tien doelstellingen geformuleerd, waarvan een PO minimaal één moet kiezen. Eén van de doelstellingen is het aanbod reguleren om de verkoopprijs te stabiliseren. Afspraken tussen verschillende PO's onderling is niet toegestaan. Een PO moet wel een erkenning van de overheid hebben om in de markt te mogen opereren. Over de eisen hiervoor voert NAV al gesprekken met het ministerie van LNV.

Deze eisen zijn volgens de telersorganisatie helder beschreven en haalbaar. De PO's in de nieuwe vorm hoeven niet daadwerkelijk de afzet voor de leden aan te sturen. Dat is op dit moment nog wel zo voor de PO's, zoals die actief zijn de in groente- en fruitsector. Deze PO's echter vallen nog onder een andere regelgeving.

Eenvoudig en niet duur

De sterkere positie voor de akkerbouwer via één PO geldt wat de vakbond betreft niet alleen voor de teelt van fritesaardappelen, maar ook voor andere gewassen. De oprichting van één PO is bovendien vrij eenvoudig en niet duur.

Naast het peilen van draagvlak in eigen land, praat de NAV ook met boerenorganisaties in omringende landen over dit onderwerp. In een bericht op de eigen website benadrukt NAV tot slot dat een gelijkwaardige positie voor de producent in de keten van groot belang is voor de toekomstbestendigheid van de voedselproductie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  0 %
 • Zondag
  22° / 9°
  0 %
 • Maandag
  22° / 8°
  0 %
Meer weer