Unie van Pluimvee Producenten gaat leden werven

De Unie van Pluimvee Producenten (UPP) is eind vorig jaar officieel opgericht. 'Nu kan de ledenwerving starten en kan de UPP straks zorgen voor een eerlijke verdeling van de marges in de keten', meldt voorzitter Harry Ketels.

Unie+van+Pluimvee+Producenten+gaat+leden+werven
© Jumbo

Het initiatief voor de oprichting van de Unie van Pluimvee Producenten komt vanuit de vleeskuikensector. Die kampt met afzetproblemen door corona, vogelgriep en overheidsbeleid. En zowel de reguliere afzet als de concepten ondervinden concurrentie van buitenlandse import. Daarom werd het volgens de initiatiefnemers tijd om het heft in eigen handen te nemen.

Uit een eerste inventarisatie bleek dat 170 pluimveehouders uit de vleeskuikensector belangstelling hadden. Tegelijk lieten ook legpluimveehouders weten dat ze interesse hadden in een organisatie die vraag en aanbod kan afstemmen. 'De onlangs officieel opgerichte UPP is er dan ook voor zowel de vleeskuiken- als de legsector', verzekert Ketels.


Nieuwe website

De eerste bestuursvergaderingen zijn inmiddels geweest en de website vormt het eerste punt van aanpak. Ketels: 'We laten een nieuwe website maken, waar pluimveehouders zich direct kunnen inschrijven. Op de huidige website kun je je wel alvast melden als belangstellende.'

Alle pluimveehouders die zich al hebben gemeld worden benaderd met de vraag of ze ook officieel lid willen worden. 'We hopen op de helft van alle pluimveehouders', zegt de voorzitter. In het bestuur is bovendien nog plek voor een legpluimveehouder.


Afspraken maken over prijzen en volumes

Daarnaast start dit voorjaar de procedure om de UPP erkend te krijgen als officiële producentenorganisatie. Dat gaat volgens Ketels zeker lukken. 'Over de aanpak van de UPP als producentenvereniging zijn al gesprekken geweest met de andere producentenorganisaties die in de landbouw actief zijn. We kunnen als UPP straks namens onze leden afspraken maken over de prijzen en volumes met de ketenpartijen. Daarmee krijgen we een betere afstemming van vraag en aanbod. We zorgen er zo voor dat de marges beter worden verdeeld.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer