NAV wil aardappeltelers verenigen

Op initiatief van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) wordt binnen enkele maanden de Producentenorganisatie Consumptieaardappelen (POC) opgericht. De vakbond is nu aardappeltelers aan het werven om zich aan te sluiten.

NAV+wil+aardappeltelers+verenigen
© ZLTO, monique jansen

NAV heeft besloten om in samenwerking met de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) het traject voor de oprichting van een POC aan te gaan. Een aanvraag voor erkenning van de organisatie ligt bij het ministerie van LNV. De verwachting is dat de definitieve erkenning binnen drie maanden voor elkaar is.

De vakbond gebruikt de komende periode eigen telersbijeenkomsten om leden voor de POC te werven. Inmiddels hebben zich 60 tot 70 aardappeltelers aangemeld, vertelt NAV-bestuurder en voorlopig voorzitter van de POC Keimpe van der Heide deze week op een bijeenkomst in Swifterbant.

20 tot 30 procent van telers

‘Het streven is om het eerste jaar te kunnen starten met 20 tot 30 procent van de Nederlandse consumptietelers. De POC wordt een aparte vereniging los van NAV en VTA. Alle aardappeltelers kunnen zich aansluiten voor een bijdrage van 100 euro per jaar. We gaan zeker ook proberen om LTO hierin mee te krijgen’, stelt Van der Heide.

De bestuurder legt uit dat met de oprichting van een producentenorganisatie gebruik wordt gemaakt van de ruimte in de mededingingsregels die het huidige GLB biedt. Primair doel is verbetering van het rendement van aardappeltelers. Dat kan volgens Van der Heide onder meer door als vereniging collectief te onderhandelen over contractprijzen of door een gezamenlijk inzet voor afzetbevordering.

‘Het is zeker niet de bedoeling dat we de volledige afzet voor telers gaan regelen, iedereen is vrij om zelf keuzes daarin te maken en zaken te doen met elke gewenste afnemer. Op termijn kunnen we eventueel wel samen het besluit nemen om de productie te plannen en daarmee vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen.’

Uitgifte pootgoed

Van der Heide meldt aan de NAV-leden in Swifterbant dat voorafgaand aan de oprichting van de POC gesproken is met de fritesfabrikanten en ook met poolcommissies. Hij erkent dat er aanvankelijk wat terughoudendheid was over het initiatief. ‘Maar uiteindelijk is er wel het besef dat een POC een goed instrument is om samen in de sector uitdagingen in de teelt op te pakken. Verder kan de organisatie bijvoorbeeld een rol spelen bij de uitgifte van pootgoed.’

Naast het eigen land is NAV ook in overleg met vertegenwoordigers van de aardappelsectoren in België, Frankrijk en Duitsland voor de oprichting van een vergelijkbare organisaties in deze landen. ‘We willen naar een situatie van een Unie van POC's in Noord-West Europa. Dan zijn we naar Amerikaans voorbeeld beter in staat om op grote schaal de areaalgroei optimaal te laten aansluiten op de behoefte van de industrie’, besluit Van der Heide.

Reactie LTO

In een reactie vertelt voorzitter Jaap van Wenum dat de vakgroep Akkerbouw van LTO niet onsympathiek staat tegenover de plannen voor een POC. ‘Het is heel goed dat deze organisatie zich niet gaat bezighouden met de afzet voor de individuele teler. Maar zeker in het overleg over contractvoorwaarden met afzonderlijke verwerkers is er wel ruimte voor een collectief of collectieven om daar invulling aan te geven.’

Van Wenum zegt dat LTO in gesprek gaat met NAV over hoe de POC zou kunnen functioneren. ‘We gaan dat samen verkennen en kijken hoe de plannen van de POC kunnen samengaan met bestaande collectieven als bijvoorbeeld de Aardappeltelers Commissie van Aviko en kleinere groepen telers die al gezamenlijk contract- en prijsafspraken maken met verwerkers. Als meer duidelijk is zullen we daarover in gesprek gaan met onze leden.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer