EU wil productie biomethaan opvoeren tot 35 miljard kuub

De productie van biomethaan in de Europese Unie moet tot 2030 worden opgevoerd naar 35 miljard kuub. Om dat te realiseren, moeten vergunningen volgens de Europese Commissie sneller worden afgegeven.

EU+wil+productie+biomethaan+opvoeren+tot+35+miljard+kuub
© Pixabay

De verhoogde productie van biomethaan is een van de voorstellen in het plan REpowerEU. Dat moet de EU minder afhankelijk maken van Russisch gas. Voor boeren is dat goed nieuws, stelt de Europarlementariër Jan Huitema (VVD). 'De Nederlandse landbouwsector is in staat grote hoeveelheden biomethaan te produceren. Wat mij betreft is dit een win-win-win-winsituatie.'


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Hij licht de voordelen toe. 'Het geeft boeren een nieuw verdienmodel en maakt ons minder afhankelijk van Russisch gas. Daarnaast is biomethaan volgens IPCC wel 27 keer sterker dan CO2, dus het afvangen hiervan is gunstig voor het klimaat. Tot slot kunnen investeringen in biomethaaninstallaties bijdragen aan het verminderen van de stikstofuitstoot uit stallen.'


Energiesysteem ontwricht

De Russische invasie in Oekraïne heeft het wereldwijde energiesysteem ontwricht. De Europese Raad verzocht de Europese Commissie in maart daarom om snel met een plan te komen om de energieafhankelijkheid van Rusland geleidelijk af te bouwen. Die vraag heeft geleid tot het plan REpowerEU, waarin behalve meer biomethaan ook andere voorstellen staan om de import van Russische olie en gas af te kunnen bouwen.
Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer