Staghouwer: emissiearme vloer niet oorzaak explosies

De vier incidenten waarbij zich een explosie heeft voorgedaan in een ligboxenstal met een emissiearme vloer, zijn niet het gevolg van die vloer. Ook bij traditionele roostervloeren kunnen hoge methaanconcentraties ontstaan, vooral tijdens het mixen, blijkt uit onderzoek.

Staghouwer%3A+emissiearme+vloer+niet+oorzaak+explosies
© Johan Wissink

Dat stelt landbouwminister Henk Staghouwer in antwoord op schriftelijke Kamervragen van VVD-Tweede Kamerlid Thom van Campen. De incidenten waren volgens de minister aanleiding om een onderzoek in te stellen naar de veiligheid en de concentratie van mestgassen bij keldervloeren. Daarbij gaat het om het onderzoek 'Veiligheid van emissiearme stalvloersystemen - in melkveehouderijen' van Antea Group en het onderzoek 'Keldermetingen methaan- en ammoniakconcentraties' van CLM Onderzoek en Advies.


Volgens Staghouwer blijkt niet uit die onderzoeken dat de stalexplosies zich hebben voorgedaan als gevolg van een emissiearm vloersysteem. Een brand of explosie kan ontstaan als een ontstekingsbron zoals een vonk in de buurt komt van een hoge concentraties methaangas.


Mestmixen

'Bij elk type stalvloer, bij zowel traditionele roostervloeren als emissiearme vloeren, kunnen hoge concentraties methaangassen uit mest ontstaan. Dit risico speelt met name bij het mestmixen', schrijft de minister in zijn antwoord. Wel stelt hij dat mogelijk het risico op hoge methaanconcentraties groter is bij emissiearme vloeren dan bij traditionele roostervloeren door de beperktere luchtuitwisseling.

Voor nieuwe vloeren moet de fabrikant bij de aanvraag voor opname in de Regeling ammoniak en veehouderij (RAV)-lijst aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland laten weten hoe de veiligheid van de emissiearme vloer is gewaarborgd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer