Arla test Bovaer bij melkvee

Zuivelconcern Arla gaat op tientallen melkveehouderijen proeven doen met het voeradditief Bovaer van het Nederlandse chemieconcern DSM. Bij FrieslandCampina loopt zo'n proef al. Het additief zou de methaanuitstoot van koeien gemiddeld 30 procent verlagen.

Arla+test+Bovaer+bij+melkvee
© Dirk Hol

In totaal krijgen komend half jaar zo'n tienduizend melkkoeien verdeeld over vijftig Deense, Zweedse en Noord-Duitse bedrijven Bovaer in hun voer. Volgens Arla is wetenschappelijk bewezen dat het toevoegingsmiddel geen invloed heeft op de melkkwaliteit. Tijdens de proef gaat Arla melkmonsters verzamelen van zowel koeien die het voedingssupplement krijgen als koeien die het niet krijgen.


Als de proeven en resultaten naar verwachting verlopen, is Arla van plan de proef op te schalen en in 2023 bij twee keer zoveel koeien de werking te testen. Het voedingssupplement Bovaer is ontwikkeld door Koninklijke DSM en is eerder getest in veertien landen. Tegenwoordig is het te koop in Europa, Brazilië, Chili en Australië.

De Europese Unie keurde het middel afgelopen februari goed voor gebruik, waarop FrieslandCampina, DSM en veevoerfabrikant Agrifirm besloten te starten met een pilot. Deze zullen het gedurende zes maanden aan hun dieren voeren. Koeien krijgen ongeveer een kwart theelepel per koe, per dag.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer