Oproep LTO: breng steunmaatregelen in lijn met buurlanden

Steeds meer Europese landen beschermen boeren en tuinders tegen de impact van de oorlog in Oekraïne. Steunmaatregelen blijven in Nederland uit. LTO Nederland pleit er in een brief aan minister Henk Staghouwer voor maatregelen in te voeren.

Oproep+LTO%3A+breng+steunmaatregelen+in+lijn+met+buurlanden
© Dirk Hol

LTO Nederland vraagt onder meer om een accijnsverlaging op diesel met minimaal eenzelfde bedrag/percentage als waarmee dit ook in andere EU-lidstaten gebeurt. Dat kan in de vorm van rode diesel, waartoe LTO Nederland eerder al opriep.


De Tweede Kamer heeft het kabinet via een motie verzocht dit te onderzoeken. Het kabinet voelt hier weinig voor. Toch is dit volgens LTO een van de mogelijkheden die Brussel toestaat om boeren en tuinders te ondersteunen en de stabiliteit van de ketens te beschermen.Verder stelt LTO voor om het Europese GLB-crisisfonds van 8,1 miljoen euro met een nationale cofinanciering uit te breiden naar 24,3 miljoen euro. LTO heeft informatie dat andere EU-lidstaten als Duitsland en België het fonds ook gaan verdrievoudigen.


Ook kunnen de GLB-betalingen worden vervroegd, zoals dat ook in coronatijd is gebeurd. LTO Nederland roept het kabinet op om daar opnieuw gebruik van te maken. Het kabinet zou dan invulling geven aan de toestemming van de Europese Unie om maatregelen te nemen ter bescherming van de land- en tuinbouw, zoals die bij de ons omringende landen reeds worden genomen.


Steunpakketten in buurlanden

Duitsland heeft staatssteunpakketten van 20 en 11 miljard euro en een GLB-fonds (180 miljoen euro) met maatregelen die gericht zijn op bedrijven die worden getroffen door de stijgende kosten, zoals voor gas en diesel. Polen kreeg onlangs goedkeuring voor een staatssteunregeling van 836 miljoen euro. Poolse boeren kunnen tot 107 euro per hectare bouwplan en tot 53,50 euro per hectare grasland krijgen, tot een maximum van 50 hectare per bedrijf en 7.500 euro.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Ook Spanje, Griekenland, Frankrijk, Finland en Roemenië hebben een maatregelenpakket voor de landbouwsector in voorbereiding. Zo wil laatstgenoemde land extra subsidie op zonnepanelen en opslagcapaciteit van granen geven. Het ziet ernaar uit dat Denemarken het GLB-crisisgeld verdeeld over alle aanvragers van GLB-inkomenssteun.

Daarnaast hebben veel EU-lidstaten de belastingen op brandstoffen en elektriciteit tijdelijk verlaagd, waaronder Oostenrijk, Frankrijk, Italië, België, Slowakije, Slovenië, Spanje en Zweden. Ook in Nederland is de accijns verlaagd, maar door de hoge belastingdruk zijn de dieselprijzen nog steeds hoger dan in veel andere Europese landen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer