EU en G7 proberen Oekraïense export te redden

De zeven rijkste westerse industrielanden (G7) en de Europese Unie willen ervoor zorgen dat Oekraïne ondanks de Russische inval een belangrijke graanexporteur blijft. Momenteel ligt ruim 25 miljoen ton graan opgeslagen in Oekraïense havens, vooral in Odessa. Die voorraad kan vanwege de oorlog niet worden getransporteerd.

EU+en+G7+proberen+Oekra%C3%AFense+export+te+redden
© Han Reindsen

De Europese Unie heeft de douane van de vier EU-buurlanden van Oekraïne, dat zijn Slowakije, Polen, Roemenië en Hongarije, opgeroepen voorrang te geven aan de afhandeling van Oekraïense transporten. Eerder besloot de EU al alle heffingen op de import van Oekraïense producten op te schorten.


De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock waarschuwde aan het begin van het G7-overleg voor een voedselcrisis als gevolg van de oorlog, met name in Afrika en het Midden-Oosten. Het is nu aan de zeven rijkste democratieën ter wereld om deze landen niet in de steek te laten, zei ze. Duitsland is momenteel roulerend G7-voorzitter.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

De bijeenkomst van de landbouwministers van de G7 vindt dit weekend ook plaats in Stuttgart. Minister Cem Özdemir beschuldigde Rusland er opnieuw van honger als wapen te gebruiken. Samen met de EU en Europese partners zoeken de G7-landen naar alternatieve transportroutes voor Oekraïens graan. Te denken valt over land, per spoor of via de Donau, zei Özdemir tegen Deutschlandfunk.


Breder spoor

Doordat de treinen in Oekraïne op een breder spoor rijden, moet aan de grensovergangen van de buurlanden alles worden overgeladen. Dat leidt tot ophopingen en vertragingen. De EU heeft Europese transporteurs opgeroepen extra overslag apparatuur en vrachtcontainers te sturen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer