Mondiale voedselzekerheid onder druk

De voedselzekerheid komt op wereldniveau onder verdere druk te staan door de oorlog in Oekraïne. De internationale voedselprijzen bereikten in april een recordhoogte, 2,2 procent hoger dan de vorige piek in februari 2011.

Mondiale+voedselzekerheid+onder+druk
© AFP

Dat blijkt uit cijfers van de Food and Agriculture Organization (FAO). Deze week was een vertegenwoordiger van de FAO een van de sprekers bij een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over voedselzekerheid. De organisatie stelt dat er mogelijk grote negatieve gevolgen gaan optreden door de oorlog.

Een langdurige vermindering van de voedselexport uit Rusland en Oekraïne geeft een extra opwaartse druk op de internationale voedselprijzen. Dat komt vooral ten nadele van landen met een laag inkomen die zelf weinig voedsel produceren.


Handel openhouden

Om die situatie te voorkomen, pleit de FAO ervoor de handel in levensmiddelen en meststoffen open te houden. Maar ook voor het aanboren van nieuwe en meer gediversifieerde voedselvoorraden.

Eerst worden de porties kleiner, vervolgens wordt het dieet eenzijdiger

Oxfam Novib

Oxfam Novib stelt dat mensen in lage- en middeninkomenslanden voor onmogelijke keuzes worden gesteld als de prijzen voor voedsel verder stijgen. 'Met de stijgende voedselprijzen worden eerst de porties kleiner, vervolgens wordt het dieet eenzijdiger. Daarna worden kinderen van school gehaald en tenslotte worden bezittingen zoals vee verkocht', schetst de organisatie de slechtst denkbare scenario's.

Rabobank ziet dat betaalbaarheid van voedsel voor steeds meer mensen een probleem wordt, ook door de energieprijzen. De bank stelde deze week in een update dat de grootste zorgen buiten de grenzen van Nederland en Europa liggen.


Lage-inkomenslanden

'Nog zorgelijker is de situatie in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Dit zijn lage- en middeninkomenslanden die afhankelijk zijn van de graaninvoer uit Rusland en Oekraïne. Voor velen komt de voedselzekerheid in gevaar, voedsel is er steeds moeilijker te krijgen en wordt steeds duurder', aldus de bank.

Volgens Rabobank zijn de zwakke punten in het voedselsysteem door de oorlog aan het licht gekomen. 'De oorlog in Oekraïne kan de overgang naar extensiever landgebruik, minder chemische bestrijdingsmiddelen en herstel van biodiversiteit door landbouwgrond terug te geven aan de natuur vertragen. Dat komt doordat extensivering naar verwachting risico's met zich meebrengt voor de beschikbaarheid en betaalbaarheid van voedsel.'

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak sloot zich daar tijdens het rondetafelgesprek bij aan: 'We moeten de ambities met de boer-tot-bordstrategie goed afstemmen. Voedsel blijft bij ons, in Oekraïne en zeker ook in Afrika een eerste levensbehoefte.'


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer