Oekraïne verwacht 35 procent kleinere tarweoogst

Door de Russische invasie wordt de tarweproductie van Oekraïne 35 procent lager ingeschat dan vorig jaar. Dit meldt het Franse geo-analysebedrijf Kayrros op basis van recente satellietbeelden.

Oekra%C3%AFne+verwacht+35+procent+kleinere+tarweoogst
© Nieuwe Oogst

Kayrros berekent aan de hand van de satellietbeelden een opbrengstpotentie voor tarwe dit jaar van ongeveer 21 miljoen ton. Dat is voor Oekraïne ongeveer 12 miljoen ton minder dan in 2021 en 23 procent minder dan het vijfjarig gemiddelde.

Volgens Kayrros zal de werkelijke tarweoogst voor Oekraïne waarschijnlijk nog lager uitvallen, aangezien de gevechten nog volop aan de gang zijn in het oosten van het land. Deze regio langs de Russische grens is een belangrijk teeltgebied voor tarwe.

Oekraïne is wereldwijd de zesde exporteur van tarwe. Vorig jaar nog exporteerde het Oost-Europese land 20 miljoen ton tarwe. Dat is goed voor 10 procent van de totale internationale handel. Belangrijke afnemers van het gewas uit Oekraïne en ook Rusland zijn vooral landen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer