Diesel nog duurder door Europese olieboycot

Een Europese boycot van Russische olie zal de dieselprijs verder doen stijgen. In een reactie op de aangekondigde boycot steeg de literprijs de afgelopen dagen al een paar centen.

Diesel+nog+duurder+door+Europese+olieboycot
© Twan Wiermans

De gemiddelde dieselprijs staat nu op 1,81 euro per liter exclusief btw, meldt ondernemersvereniging Evofenedex die de prijzen bijhoudt. Dat is een weliswaar een stuk lager dan in maart toen een piek van 1,92 euro werd bereikt, maar daarna verlaagde het kabinet de brandstofaccijnzen. De dieselprijs daalde daardoor half april naar 1,74 euro, maar sindsdien zit deze weer in de lift.


Tussen benzine (euro, 1,89 euro/liter exclusief btw) en diesel zit nu nog maar een klein verschil van 8 cent per liter. De dieselprijs steeg 24,5 procent sinds begin dit jaar. De woensdag aangekondigde olieboycot tegen Rusland raakt meer dan 150 miljoen ton per jaar aan ruwe olie en verwerkte olieproducten die de EU jaarlijks importeert. Daarvan betrof in 2020 zo'n 22 miljoen ton Russische diesel.


Geen gelopen race

Het besluit over de boycot, die over zes maanden moet ingaan, is nog geen gelopen race. De EU-lidstaten hebben meer tijd nodig om het over een invoerverbod van Russische olie eens te kunnen worden. Na Hongarije en Slowakije eist nu ook Tsjechië uitstel van een totale boycot van ruwe aardolie binnen zes maanden en van geraffineerde olieproducten voor het eind van het jaar. De onderhandelingen verlopen volgens ingewijden stroef, meldt ANP.

De EU-ambassadeurs staakten hun eerste discussies woensdag na het door de Europese Commissie gepresenteerde sanctiepakket al na enkele uren. Achter de schermen worden de onderhandelingen door technische experts voortgezet. Het Franse EU-voorzitterschap hoopt volgens diplomaten de ambassadeurs donderdagavond weer bijeen te kunnen roepen als er voldoende vooruitgang wordt geboekt en anders vrijdagmorgen.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer