Neerslagtekort zorgt voor wisselende stand in suikerbieten

Het neerslagtekort dat inmiddels richting recordhoogte gaat, zorgt voor een landelijk erg wisselende stand in suikerbieten. Het areaal overzaai is opgelopen tot 2.600 hectare, blijkt uit uitzaaigegevens van Cosun Beet Company.

Neerslagtekort+zorgt+voor+wisselende+stand+in+suikerbieten
© Twan Wiermans

Van die 2.600 hectare is 1.107 overgezaaid in de noordelijke kleigebieden. Belangrijkste reden voor overzaai is korstvorming (64 procent). Daarnaast meldt Cosun dat ondertussen ook in Noord-Holland groene bladluizen worden waargenomen en de eerste schadedrempels zijn overschreden.


De bietenverwerker verwacht dat met de hoge temperaturen volgende week de bladluispopulatie zich blijft ontwikkelen. Verder worden volgens Cosun ook zwarte bonenluizen, aardvlooien en bovengrondse springstaarten waargenomen. Bieteninstituut IRS liet eerder al weten dat een bestrijding tegen deze insecten echter zelden rendabel is.


Veldbijeenkomsten

Bietentelers kunnen op korte termijn een uitnodiging verwachten van Cosun voor een regionale veldbijeenkomst waar mogelijkheden en beperkingen van mechanische onkruidbestrijding worden gedemonstreerd door de agrarische dienst van Cosun. Beheersing van insectenschade komt daar ook aan de orde.


Tot slot laat Cosun weten dat er voor dit seizoen nog enkele bladschimmelsensoren beschikbaar zijn. Die kunnen akkerbouwers bestellen via de website en worden begin juni afgeleverd. Sensoren helpen het risico op infectie van bladschimmels te bepalen en daarop de bestrijdingsstrategie aan te passen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer