Wisselende stand in suikerbieten door korstvorming

Akkerbouwers zijn de afgelopen tijd opgeschoten met de inzaai van suikerbieten. Landelijk zit bijna 90 procent van het gewas in de grond. Deze week zal het resterende areaal worden ingezaaid, meldt Cosun Beet Company.

Wisselende+stand+in+suikerbieten+door+korstvorming
© Twan Wiermans

Wel moet dan tijdig mest worden aangevoerd. Op kleigronden werkt korstvorming een vlotte veldopkomst tegen. Daardoor heeft een deel van deze percelen een wisselende stand en een relatief laag plantaantal, laat Cosun weten. Telers proberen met speciale korstbrekers of beregening de schade te beperken om op die manier nog meer planten te krijgen.De landelijke stand van suikerbieten is wisselend, want de vroegst gezaaide bieten in het vierbladstadium staan met plantaantallen van 80.000 tot 90.000 per hectare. Verder meldt Cosun dat in Nederland tot nu toe ruim 500 hectare bieten is overgezaaid.


Overzaai

De voornaamste oorzaken van de overzaai zijn vorstschade, hagelschade en korstvorming. In Oost-Brabant zorgt vooral nachtvorst voor schade aan jonge bietenplanten. In deze regio is al 240 hectare suikerbieten overgezaaid. Het noordelijke deel van de Noordoostpolder is vooral getroffen door hagel. Daar is inmiddels 87 hectare overgezaaid. In het noordelijk kleigebied is 127 hectare overgezaaid.


Volgens Cosun wordt over veel percelen met schade nog getwijfeld of er overgezaaid moet worden. De overzaai-applicatie van IRS kan helpen hierin de juiste keuze te maken. Overigens blijkt uit de zaaigegevens van Cosun dat in Flevoland alle suikerbieten al zijn gezaaid.Ook in Zeeuws-Vlaanderen, op de Zeeuwse eilanden en in Noord- en Zuid-Holland zitten de meeste bieten al in de grond. In de noordelijke dal- en veengronden is nog maar 77 procent van de suikerbieten gezaaid. Ook telers in Gelderland hebben met 80 procent en in de noordelijke zand- en kleigebieden met 81 en 84 procent inzaai nog wat te doen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer