Uitgekeerde faunaschade stijgt naar bijna 37 miljoen euro

Provincies hebben vorig jaar bijna 37 miljoen euro aan tegemoetkomingen in faunaschade uitgekeerd. Dat is ruim 5 miljoen euro meer dan in 2020. Een belangrijke oorzaak hiervan is de prijsstijging van grasland dat ganzen vreten. Ook het aantal aanvragen voor tegemoetkomingen nam met 12 procent toe, geeft uitvoeringsinstantie voor de provincies BIJ12 aan.

Uitgekeerde+faunaschade+stijgt+naar+bijna+37+miljoen+euro
© Nieuwe Oogst

Ganzen veroorzaken verreweg de meeste faunaschade, zo'n 31 miljoen euro. Die schade aan grasland vindt met name plaats in de provincies Friesland en Noord-Holland. Vooral in het voorjaar ontstaat veel schade. Veehouders moeten dan vervangend voer voor hun vee kopen.

De vergoeding voor gras is gebaseerd op de kosten die boeren maken om vervangend voer te kopen, vaak in de vorm van mais of andere granen. De hoogte van de schade is dus niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid gras die door ganzen wordt opgegeten, maar is ook gerelateerd aan wereldwijde grondstofprijzen. De prijs voor gras steeg in 2021 van 27 naar 29 cent per kilo.
Grasland

Het totale bedrag aan uitgekeerde schade in grasland bedraagt bijna 31,5 miljoen euro. De schade in snijmais is met ruim 1,1 miljoen euro de tweede grootse schadepost. In peer werd ruim 1 miljoen euro uitgekeerd aan schade. En in wintergraan bedroeg de uitgekeerde schade eveneens 1 miljoen euro.

De grauwe gans zorgde voor een kleine 19 miljoen euro aan uitgekeerde schade, op nummer twee staat de brandgans met 7,6 miljoen euro. De afgelopen jaren steeg ook de schade door roeken aan jonge maisplanten. In 2019 was dit ongeveer 83.000 euro, in 2021 was dit bijna 750.000 euro. Dit is onder andere het gevolg van een verbod op het gewasbeschermingsmiddel Mesurol dat sinds 2020 van kracht is. BIJ12 doet onderzoek naar gebruik van duurzame alternatieve middelen om schade door roeken te voorkomen. De resultaten daarvan worden in het najaar van 2022 verwacht.

Het totaal aan tegemoetkomingen in schade veroorzaakt door de wolf bedroeg vorig jaar ruim 46.000 euro. Dat is 0,13 procent van de landelijk in totaal uitgekeerde tegemoetkomingen in faunaschade.


Meeste schade uitgekeerd in Friesland

De meeste schade werd in Friesland uitgekeerd, zo'n 11 miljoen euro. Flevoland sluit de rij met ruim 197.000 euro aan uitgekeerde schade. De cijfers hebben betrekking op de periode 1 november 2020 tot en met 31 oktober 2021. Deze cijfers laten zien hoeveel schade aan boeren is uitgekeerd, dat bedrag is echter niet de totale schade.

BIJ12 keert alleen tegemoetkomingen uit voor schade die door beschermde, inheemse diersoorten wordt toegebracht. Schade door exoten als nijlganzen valt daar bijvoorbeeld niet onder. Ook schadegevallen die niet aan de eisen voor een tegemoetkoming voldoen of waarvoor om een andere reden geen aanvraag voor tegemoetkoming is ingediend, zijn in deze cijfers niet meegenomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer