Boeren lichten bezwaren vergoeding ganzenschade toe

Zo’n vijftig bezwaarmakers woonden vrijdag de hoorzitting bij die uitvoeringsorganisatie BIJ12 belegde in De Zoete Inval in Haarlemmerliede over de toegekende vergoeding voor de geleden faunaschade in de zomer van 2021.

Boeren+lichten+bezwaren+vergoeding+ganzenschade+toe
© Bert Hartman

BIJ12 behandelt de aanvragen voor de schadevergoeding. De agrariërs gaven een persoonlijke toelichting waarom ze het niet eens zijn met de verhoging van het eigen risico voor ganzenschade van 5 naar 20 procent.


Aandacht media

Een deel van de ondernemers was met de trekker naar Haarlemmerliede afgereisd om het ongenoegen over de korting op de schadecompensatie extra kracht bij te zetten. Dit trok ook de aandacht van de lokale en nationale media.

Actieleider Jack Rijlaarsdam toonde zich na afloop tevreden over de grote opkomst en het grote aantal insprekers. ‘Bijna de helft van de bezwaarmakers is gekomen of heeft een vertegenwoordiger gestuurd. Dat ze ondanks de drukke werkzaamheden op het land de tijd hebben genomen om hier hun verhaal te doen, laat zien hoe zwaar dit onderwerp leeft.’

'Dit is een diskwalificatie van de inspanningen om de ganzen van de percelen te weren.'

Charles van Mierlo, advocaat LTO Noord

Onrechtvaardig

Advocaat Charles van Mierlo beet namens LTO Noord en enkele agrariërs het spits af. Hij betreurde het dat de provincie geen afgevaardigde had gestuurd, om mee te luisteren en zo te ervaren wat er leeft onder de boeren. ‘En antwoord te krijgen op de vraag: waarom die ondernemers het zo als onrechtvaardig ervaren, dat het beleid ten aanzien van de faunaschade eenzijdig is aangepast.’

Verder bekritiseerde hij de argumentatie dat dit door de provincie is ingegeven om agrariërs te stimuleren om meer aan schadepreventie te doen. ‘Dat is een diskwalificatie van de inspanningen die al worden geleverd om de ganzen van de percelen te weren.’


Onpraktisch beheer

Ook stelde hij dat er daarmee aan voorbij wordt gegaan dat de ganzenpopulatie sinds 2005 is verveelvoudigd. ‘Noord-Holland heeft ondernemers de belofte gedaan de schade te vergoeden tot het moment dat de ganzenstand is teruggebracht tot het niveau dat referentiejaar. En dat de beheerregels dusdanig onpraktisch zijn, dat het reduceren van de populatie door middel van jacht geen zoden aan de dijk zet.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer