Zuid-Holland zet in op intensiever beheer grauwe ganzen

Het provinciebestuur van Zuid-Holland heeft ingestemd met het plan van de Faunabeheereenheid (FBE) Zuid-Holland om het aantal grauwe ganzen in de provincie naar beneden te brengen. De dieren zorgen voor forse schade aan landbouwgewassen en natuur, en leveren bovendien risico's op voor veiligheid en gezondheid.

Zuid%2DHolland+zet+in+op+intensiever+beheer+grauwe+ganzen
© Vidiphoto

De afgelopen twintig jaar is het aantal ganzen in de provincie stevig gegroeid. Dat is duidelijk terug te zien in de schade. Vorig jaar veroorzaakten de dieren zo'n 1,4 miljoen euro schade aan landbouwgewassen. Ook zorgen de ganzen voor schade aan riet, dat een leefgebied is voor andere diersoorten. Verder verslechtert de waterkwaliteit door uitwerpselen en kan het (vlieg)verkeer last hebben van de ganzen.

Om te zorgen voor een betere balans tussen de populatie ganzen en alle andere belangen in de provincie, heeft FBE Zuid-Holland een plan opgesteld. Gedeputeerde Staten hebben het plan aan wet- en regelgeving getoetst en voor 2022-2027 goedgekeurd.


Terug naar 35.500 vogels

Het nieuwe plan borduurt voort op het plan van de afgelopen jaren. Dat betekent dat de FBE wil blijven inzetten op het verminderen van de populatie ganzen die hier het hele jaar verblijft. In het nieuwe plan is daarbij specifiek aandacht voor de grauwe gans. Daarvan zijn er in 2020 106.000 geteld, terwijl de streefstand 35.500 vogels is.

Dus komt er een intensievere aanpak voor specifiek deze gans en mag deze ook gedurende de winterperiode worden beheerd. Behalve in de aangewezen rust- en natuurgebieden. Voor de brandgans daarentegen wordt de beheerperiode ingekort. De streefstand voor deze ganzensoort is dankzij beheer de afgelopen jaren bereikt en stabiel rond de 20.000 vogels, waardoor er een stap terug gedaan kan worden.

Na het besluit van Gedeputeerde Staten kan de FBE ontheffing aanvragen bij de Omgevingsdienst Haaglanden om het beheer uit te voeren. De vijftien Zuid-Hollandse wildbeheereenheden voeren de plannen uit binnen hun werkgebied.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer