Al 85 schapen aangevallen in januari, dader nog onbekend

Voor zover bekend zijn in januari 85 schapen aangevallen en gedood. Daarnaast lieten een geit, twee damherten en een kalf het leven na een aanval. Het is nog niet bekend of de dieren in alle gevallen prooi zijn geworden van een wolf. Dat moet blijken uit DNA-onderzoek dat in een laboratorium van Wageningen University & Research wordt gedaan.

Al+85+schapen+aangevallen+in+januari%2C+dader+nog+onbekend
© Vidiphoto

Veehouders kunnen de dood van hun dieren na een aanval doorgeven aan BIJ12, dat voor de provincies onder andere wolvenschade afhandelt. De veehouders krijgen een schadevergoeding als het vee is gedood door een wolf. Maar uit het laboratoriumonderzoek blijkt ook geregeld dat een hond of een vos de schade heeft aangericht.

In januari zijn de meeste schapen gedood in Noord-Brabant en Drenthe. Ook langs de grens in Limburg zijn tien schapen aangevallen. Als die dieren zijn gedood door een wolf, gaat het vermoedelijk om een zwerver die vanuit Duitsland op zoek is naar een eigen territorium.


Wolven doodden vorig jaar ruim tweehonderd schapen en een enkele keer een ander dier, zoals een moeflon of een kalf. In 2020 maakten wolven nog bijna driehonderd slachtoffers, zo blijkt uit het overzicht van BIJ12.

Opvallend is dat er op de Veluwe, waar de meeste wolven een territorium hebben, weinig wolvenaanvallen zijn. Volgens deskundigen kunnen de roofdieren daar voldoende andere en makkelijker te bereiken prooien vinden, zoals edelherten en biggen van wilde zwijnen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer