Maiszaad met 'bittere smaak' moet vogelschade voorkomen

De schade door ziekten en plagen is de laatste jaren op veel maispercelen toegenomen. Naast bodemschimmels en insecten vormen vogels een belangrijk probleem. Het aantal middelen wat nog gebruikt mag worden, wordt beperkt. KWS komt nu met een nieuw middel tegen vogelvraat.

Maiszaad+met+%27bittere+smaak%27+moet+vogelschade+voorkomen
© Nieuwe Oogst

Om de schade aan zaden en kiemplanten als gevolg van schimmels, insecten en vogels te beperken, worden zaadbehandelingen toegepast. Voor vogelafweer werd in het verleden Mesurol gebruikt. Momenteel is het vooral Korit of middelen waar Korit onderdeel van is, wat de klok slaat.

Zo heeft KWS de afgelopen twee jaren Initio Bird Protect als zaadbehandeling ingezet. Naast zink, mangaan, humuszuren en speciale bacteriën die zorgen voor een snellere beschikbaarheid van fosfaat, hetgeen resulteert in een snellere kieming en jeugdgroei. Verder bevat deze maiszaadcoating ook Korit voor de bescherming tegen vogels. Voor de bescherming tegen schimmels is Redigo M toegevoegd. Korit is redelijk effectief maar het eind lijkt in zicht te komen. Maisveredelaars zijn bezig met de zoektocht naar alternatieven.


'Next generation'

KWS brengt dit voorjaar maiszaad op de markt die gecoat zijn met Initio Bird Protect 'Next Generation'. In deze nieuwe formulering is Korit vervangen door een vogelbescherming die niet schadelijk is, maar een bittere smaak geeft aan het zaadje en de kiemplant. De vogels vinden het niet lekker en gaan op zoek naar ander voedsel. Als de mais wordt ingekuild, is van die bittere smaak niet meer aanwezig. 'De koeien vreten het vlot', glimlacht Jan Bakker van KWS Benelux.

Het nieuwe middel is getest op 120 proefvelden in heel Europa. Vorig jaar is deze nieuwe formule al in Denemarken geïntroduceerd, weet Bakker. Dit jaar wordt het in Denemarken en in Zwitserland breed geïntroduceerd en komt het juist voor de zaai ook in de Benelux nog op de markt.

'Veehouders en loonwerkers kunnen dit seizoen nog ervaring opdoen met deze vorm van vogelbescherming die ook het voordeel heeft dat de mais niet wordt opgegeten. En met zaaizaad dat veilig en gebruiksvriendelijk is voor diegene die er mee werkt. Ik verwacht ook in ons land heel snel een forse toename van het gebruik. De loonwerker kan vanaf nu weer zonder vrees mais zaaien', sluit Bakker af.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer