Builenbrand en vogelschade meest genoemde maisproblemen

Builenbrand en vogelschade zijn de meest genoemde problemen die zich in het afgelopen maisseizoen voordeden. Overigens kende ruim de helft van de maistelers een maisjaar zonder schade of problemen.

Builenbrand+en+vogelschade+meest+genoemde+maisproblemen
© Pieter Stokkermans

Dat blijkt uit de nog lopende online MaisScan van Geelen Consultancy, die inmiddels door bijna driehonderd maistelers is ingevuld. Resistentie tegen builenbrand wordt bij de maisrassenkeuze voor dit jaar regelmatig genoemd. Het staat op plaats vijf bij de meest genoemde kenmerken.

De korrel- en zetmeelopbrengst wordt door de maistelers het vaakst genoemd als belangrijke eigenschap bij de keuze en beoordeling van een maisras. Ongeveer de helft van alle maistelers vinkte dit als een van de keuzes aan. Voederwaarde-opbrengst, voederwaarde per kilo droge stof en drogestofopbrengst zijn vooralsnog de nummers twee tot en met vier.


Beginontwikkeling

Na de builenbrandresistentie komt de beginontwikkeling op plaats zes. Niet helemaal verwonderlijk, een goede beginontwikkeling beperkt de kans op vogelvraat. Daarbij was het voorjaar van 2021 koud, wat de beginontwikkeling bemoeilijkte.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer