Oekraïne beschuldigt Rusland van bombarderen graanoverslag

Russische strijdkrachten hebben in de oostelijke Oekraïense regio Loehansk een gloednieuwe graanoverslaginstallatie gebombardeerd en vernietigd. Dat zegt het hoofd van de regionale militaire administratie.

Oekra%C3%AFne+beschuldigt+Rusland+van+bombarderen+graanoverslag
© Haijo Dodde

De Russische luchtmacht bombardeerde volgens de zegsman een graanelevator nabij Rubizhne. Satellietbeelden laten zien dat krachtige Russische bommen zijn gegooid op de opslagsilo's en gebouwen van Golden Agro. De graanlift, die in 2020 werd geopend, werd volledig verwoest.

Het bedrijf beschikte op die locatie ook over een laboratorium met de nieuwste apparatuur, waaronder een 'express analyzer' die een nauwkeurige en snelle analyse van alle gewassen samenstelt, alsmede een graandroger met een capaciteit van 1.500 ton per dag.


Voedselmagazijnen

Naast de gebouwen werden alle daar opgeslagen landbouwproducten vernietigd. Het gaat om 17.000 ton tarwe en 8.500 ton zonnebloem. De hoeveelheid verbrand graan was genoeg om 300.000 mensen per jaar van brood te voorzien. Oekraïne stelt dat Rusland ook alle voedselmagazijnen in Sievierodonetsk heeft vernietigd en zes graanschuren heeft beschadigd in het oostelijke deel van het bezette land.

De belangrijkste inlichtingendienst van het Ministerie van Nationale Defensie meldde medio maart dat de Russische bezetters opzettelijk landbouwmachines in Oekraïne vernietigden.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer