Oorlog drukt kwartaalcijfers ForFarmers

ForFarmers merkt de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. De totale voerafzet daalde in het eerste kwartaal 7,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Deze daling was in alle landen te zien, met uitzondering van Polen. Wel lag de brutowinst hoger dan in het zwakke eerste kwartaal van 2021.

Oorlog+drukt+kwartaalcijfers+ForFarmers
© ForFarmers

In totaal werd door ForFarmers 8,2 procent minder mengvoer afgezet. Dat is inclusief de overnames van De Hoop Mengvoeders en Mühldorfer Pferdefutter, die beide begin februari 2021 werden afgerond. Daarbij konden de significant hogere kosten voor grondstoffen en energie niet volledig worden doorberekend in de keten. De onderliggende operationele kasstroom (ebita) daalde als gevolg hiervan 47,2 procent.

De afzetdaling was het grootst in de varkenssector, onder meer door de krimp van de varkensstapel in Nederland als gevolg van de sanering van de sector. Verder droeg het niet continueren van de relatie met een grote varkensklant in het Verenigd Koninkrijk daaraan een steentje bij.

In Duitsland is een fors aantal varkenshouders gestopt vanwege de extreem lage varkensprijzen als gevolg van het exportverbod van varkens naar China. In Polen werd daarentegen meer afgezet door de introductie van het ForFarmers Ultra-varkensvoerconcept.


Minder pluimvee

In sommige landen waren pluimveehouders terughoudend in het vullen van hun stallen met nieuwe kuikens vanwege de hoge grondstofkosten. Het succes van het Beter Leven-keurmerk in Nederland heeft daarnaast het neveneffect dat minder dieren gehouden kunnen worden op dezelfde oppervlakte. Dat drukt de afzet. In Polen groeide de afzet wel, omdat het herstel van de pluimveesector zich daar doorzette en er nieuwe klanten werden aangetrokken.

De afzet aan veehouders in de herkauwerssector was net iets lager dan een jaar eerder. Melkveehouders in Duitsland bleven ondanks de gestegen melkprijzen vooral ruwvoer gebruiken. In het Verenigd Koninkrijk bleven de volumes relatief stabiel, terwijl de algehele melkproductie in de markt achterbleef bij vorig jaar. Dat kwam vooral door hoge kosten en een arbeidstekort.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

De marktpositie van ForFarmers verstevigde desondanks, geeft het bedrijf aan. Ook in Nederland en België nam zijn positie in de herkauwerssector toe. Naast de groeiende afzet in specialiteiten, werd vlak na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne in maart, in eerste instantie door klanten, meer mengvoervoorraad aangelegd.


Hogere brutowinst

De netto-omzet steeg ondanks de volumedaling, doordat de gestegen grondstofprijzen grotendeels werden doorberekend in de keten. De brutowinst nam derhalve 9,3 procent toe vergeleken met de brutowinst in het eerste kwartaal van 2021.

Dat kwartaal stond onder druk door een incident met een aantal verkeerd geprijsde contracten in Duitsland. De brutowinst groeide ook doordat afscheid werd genomen van onrendabele klanten en producten.


Levering niet in gevaar

De levering van mengvoer komt niet in gevaar, verzekert Roeland Tjebbes als CFO en ad interim CEO van ForFarmers. 'De oorlog heeft gevolgen voor de beschikbaarheid van grondstoffen; een situatie die we continu monitoren. We zijn er tot nu toe in geslaagd onze klanten te blijven beleveren en uitgaande van de huidige inzichten kunnen we dat voorlopig ook blijven doen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer