Zorgen om sierteeltexport ondanks kwartaalrecord

De Nederlandse sierteelthandel maakt zich zorgen over het verminderde aanbod van bloemen en planten. Dat komt door de hoge energieprijzen en de rem op de consumentenuitgaven door de sterk oplopende inflatie.

Zorgen+om+sierteeltexport+ondanks+kwartaalrecord
© Nieuwe Oogst

'De komende maanden worden cruciaal voor de handel in bloemen en planten', zegt directeur Matthijs Mesken van de Vereniging van groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In een video-update reageert hij op de kwartaalcijfers en exportontwikkelingen naar de belangrijkste afzetlanden voor Nederlandse bloemen en planten.Ondanks de zorgen van de handelaren, meldt VGB dat de Nederlandse bloemen- en plantenexport het eerste kwartaal van 2022 afsluit met een record exportwaarde van bijna 2,1 miljard euro. Dat blijkt uit de exportstatistieken van dataplatform Floridata. De exportwaarde van bloemen steeg 2 procent en die van planten 4 procent.


Groei vooral in januari en februari

De exportwinst in het eerste kwartaal in vergelijking met voorgaande jaren is vooral gerealiseerd in de maanden januari en februari. In maart daalde de exportwaarde al 15 procent ten opzichte van 2021 tot 743 miljoen euro. Kijkend naar de verkoop in de belangrijkste exportlanden dan valt op dat met name het Verenigd Koninkrijk veel Nederlandse bloemen en planten blijft kopen.

De exportwaarde steeg in het eerste kwartaal meer dan 10 procent en volgens Mesken was met name de verkoop voor de Engelse Moederdag een groot succes. Naar Duitsland werd voor 3,1 procent meer geëxporteerd en naar Frankrijk daalde de exportwaarde 5,4 procent.


Dure bloemen voor consument

Over de impact van de oorlog in Oekraïne voor de sierteeltexport zegt Mesken dat er vooral zorgen zijn vanwege de hoge gasprijzen en daarmee de aanvoer van bloemen en planten. 'Verder is het afwachten in hoeverre de consument nu nog dure bloemen en planten wil kopen met de oplopende kosten vanwege de inflatie op dit moment.' De omvang van de sierteeltexport naar Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland schat de VGB-directeur op 3 procent van het totaal.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  5° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
Meer weer