Kabinet acht aanscherping stikstofbeleid juridisch noodzakelijk

Het kabinet onderzoekt aanscherping van het stikstofbeleid. Mogelijk komen er beperkingen op latente stikstofruimte in vergunningen. Daarnaast wordt overwogen intern salderen vergunningsplichtig te maken.

Kabinet+acht+aanscherping+stikstofbeleid+juridisch+noodzakelijk
© Dirk Hol

De verkenning naar nieuwe maatregelen werd donderdag bekendgemaakt door minister Christianne van der Wal (Stikstof en Natuur) tijdens een debat met de Tweede Kamer over het natuurbeleid.


De aanscherpingen zijn erop gericht om het stikstofbeleid juridisch beter te borgen. Rechters hebben in de afgelopen maanden in veel procedures de stikstofaanpak als onvoldoende bestempeld. De minister zegt dat dat voor onzekerheid zorgt bij ondernemers en overheden.


Potentieel probleem

Vooral het opkopen en ingebruik nemen van stikstofruimte van al lang gestaakte bedrijfsactiviteiten stuit op bezwaren, ook in de Tweede Kamer. De VVD-bewindsvrouw ziet daarin een 'potentieel probleem' bij de reductie van de stikstofuitstoot.

Richting boeren deed ze een geruststellende uitspraak. Bij het afnemen van stikstofruimte doelt ze op vergunningen die 'liggen te verstoffen'. 'Dat is een groot verschil met een vergunning voor 100 koeien waarvan er maar 80 op stal staan.'


Intern salderen

Een maatregel die wel veel boeren wel kan raken, is een vergunningsplicht voor intern salderen dat ook onderdeel uitmaakt van de verkenning. Volgens de minister staat het in- en extern salderen onder druk omdat vaak niet helder is of de natuur door deze nieuwe activiteiten extra belast wordt. Andere sporen die het ministerie verkent zijn een beperking op de geldigheidsduur van vergunningen. Ook strengere criteria bij nieuwe aanvragen zijn een optie.

Het beleid van Van der Wal zal erop gericht zijn om Nederlandnatuurinclusiever te maken, zo zegde ze de Tweede Kamer toe. 'Dat betekent dat we de natuur gaan betrekken bij alles wat we doen: bij de voedselproductie, de woningbouw en de infrastructuur.'

De VVD-minister vroeg aandacht voor de kwetsbaarheid van natuur. 'Als wij met onze bedrijvigheid te veel willen en de natuur nog meer uitputten, gaan er gaten vallen in ons ecosysteem. We hebben met de stikstofproblematiek gezien dat we te lang over de grens zijn gegaan van wat de natuur aankan. Het is nu zaak om te zorgen voor ademruimte voor de natuur en voor de boer.


Dichtbevolkt

Van der Wal gaf aan dat er keuzes moeten worden gemaakt om het stikstofprobleem te tackelen. Ze benadrukte dat Nederland dichtbevolkt is en moet passen en meten met de claims op de ruimte. 'We moeten beseffen dat niet overal alles kan', sprak ze, in lijn met het stikstofadvies van de Commissie Remkes.

De eerste stap om de stikstofimpasse te doorbreken is evenwel het vaststellen van - eventueel dwingende - maatregelen die juridisch houdbaar zijn, aldus de minister. Ze wil voor de zomer meer duidelijkheid geven over de vervolgaanpak van de stikstofproblematiek. Op 31 maart staat een Kamerdebat gepland dat specifiek over haar stikstofaanpak gaat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer