EU vraagt landbouw om verdubbeling biogasproductie

De Europese Unie wil de import van Russisch gas al dit jaar met twee derde verminderen en binnen een paar jaar niet langer van import afhankelijk zijn. Daarom vraagt de Europese Commissie de landbouw in de EU-landen om de productie van biogas zo snel mogelijk minstens te verdubbelen.

EU+vraagt+landbouw+om+verdubbeling+biogasproductie
© Robin Britstra

Energiecommissaris Kadri Simson en Klimaatcommissaris Frans Timmermans presenteerden dinsdag in het Europees Parlement een 'energiepakket'. Om het Russische gas niet langer nodig te hebben, moeten EU-burgers en bedrijven zelf veel zuiniger en bewuster met hun energie omgaan. Ook moeten woningen en gebouwen versneld energiezuinig worden gemaakt.


Nederland is voor zo’n 15 procent afhankelijk van Russische gas, maar andere EU-landen voor driekwart of zelfs meer. Daarom is een volledige blokkade van alle Russische olie en gas niet mogelijk. Als we er maar niet langer volledig van afhankelijk zijn, zo is in Brussel de redenering.

De Europese Commissie ziet verschillende voordelen in meer biogas. Bij de productie en opslag is er minder uitstoot van methaan. Verder vermindert biogas de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en kan het bijdragen aan de vergroening van de landbouw, aldus de Europese Commissie.


Strategische reserve

Biogasinstallaties zijn bovendien een strategische brandstofreserve, omdat het seizoensgebonden kan worden opgeslagen en flexibel beschikbaar is wanneer het nodig is. De industrie heeft als grote afnemer ook behoefte aan een snelle, alternatieve oplossing.

De Europese Commissie wil dat er binnen een paar jaar nog eens 35 miljard kubieke meter biogas wordt gemaakt. Dat is ongeveer een verdubbeling ten opzichte van 2015. De biogasproductie in Nederland was vorig jaar 221 miljoen kuub. Biogas kan een nieuw inkomen voor boeren opleveren, zo wordt gezegd.

De Europese biogas-organisatie EBA zegt dat biogasproductie goed past in kringlooplandbouw. Volgens de EBA kunnen methaanemissies uit de landbouw worden voorkomen als de mest wordt gebruikt voor methaanproductie.


Agrarisch actieplan

Het ‘extra produceren van biogas’ is al een van de criteria die Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski heeft opgenomen in zijn beoordelingen van de nationale strategische plannen (nsp’s) van de 27 EU-landen. Volgens onbevestigde berichten komt Wojciechowski binnen twee weken met een 'agrarisch actieplan' in reactie op de gevolgen van de Russische oorlog tegen Oekraïne.

De Tweede Kamer nam dinsdag een motie van de VVD aan die de Nederlandse regering verzoekt een plan op te stellen om de afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer