Yara verlaagt kunstmestproductie vanwege gasprijs

Kunstmestproducent Yara beperkt zijn productie in Italië en Frankrijk. Aanleiding daarvoor zijn de Europese recordprijzen voor aardgas als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne.

Yara+verlaagt+kunstmestproductie+vanwege+gasprijs
© Twan Wiermans

'Met inbegrip van optimalisatie en onderhoud bij andere productiefaciliteiten, zal de Europese productie van ammoniak en ureum naar verwachting tegen het einde van deze week op ongeveer 45 procent van de capaciteit draaien', meldt het Noorse bedrijf.


Yara is de op één na grootste producent van ammoniak ter wereld met een capaciteit in Europa van 4,9 miljoen ton per jaar. Ammoniak wordt op zijn beurt weer gebruikt bij de productie van ureummeststoffen, een meststof waar een koolstofelement in zit. De fabrieken van Yara in het Italiaanse Ferrara en het Franse Le Havre hebben een jaarlijkse gezamenlijke productiecapaciteit van 1 miljoen ton ammoniak en 0,9 miljoen ton ureummeststof.


Bevoorrading verzekeren

Yara blijft de situatie volgen en voor zover mogelijk zijn wereldwijde productiesysteem gebruiken om klanten te bevoorraden en continuïteit in de voedselvoorzieningsketens te verzekeren. Het bedrijf zal echter de productie waar nodig terugschroeven vanwege de uitdagende marktomstandigheden.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Eind vorig jaar schroefde Yara de productie ook al terug vanwege de hoge gasprijzen. Dat gold toen ook voor de productielocatie in Nederland. Later werd deze fabriek weer opgestart.


Andere regio's

Europa kan nog steeds meststoffen importeren uit andere regio's van de wereld, waar de gasprijzen lager zijn. Eventuele productieverlagingen zullen volgens kenners waarschijnlijk een negatief effect hebben op het wereldwijde aanbod. Hogere kunstmestprijzen zullen daarbij naar verwachting de voedingsprijzen verder omhoogstuwen, aangezien kunstmest wordt gebruikt om de opbrengst van gewassen te bevorderen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer