Groei internationaal kalvertransport door Duitse leeftijdsgrens

Als gevolg van het verhogen van de leeftijdsgrens voor het vervoer van nuchtere kalveren in Duitsland, worden vanaf 1 januari 2023 meer jonge kalveren van twee tot drie weken geëxporteerd. Dat verwacht het Deutscher Bauernverband.

Groei+internationaal+kalvertransport+door+Duitse+leeftijdsgrens
© Han Reindsen

De leeftijdsgrens geldt enkel voor binnenlands transport. Minister Henk Staghouwer van LNV pleit daarom voor een Europese aanpak. Hij noemt de Duitse aanpak een goede maatregel, ook omdat het verplaatsen en samenbrengen van jonge kalveren met een nog niet volledige ontwikkelde immuniteit leidt tot gezondheidsproblemen in de kalverhouderij.

Omdat Nederland ook kalveren importeert, heeft hij de voorkeur voor het regelen van een hogere transportleeftijd in EU-verband boven een nationale regeling. Zeker ook omdat bij nationale regelgeving het internationale transport en de daarmee vaak gepaard gaande langere transportduur, worden bevorderd. Daarmee heeft dit volgens hem een averechts neveneffect. Verder wil Staghouwer een lappendeken aan verschillende voorschriften voorkomen.


Deze zomer advies

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Efsa) werkt momenteel in opdracht van de Europese Commissie aan een advies ten aanzien van dierenwelzijn en veetransport en daarin wordt ook expliciet ingegaan op het vervoer van jonge kalveren. Het advies, dat deze zomer wordt verwacht, vormt de basis voor de vervolgstappen van Staghouwer. Daarbij kijkt hij ook naar de impact van een hogere leeftijd op het melkveebedrijf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer