Goede+opkomst+is+onzeker
Nieuws
© Jorg Tönjes

Goede opkomst is onzeker

Ondanks de extra inspanningen bij de grondbewerkingen, is een goede opkomst van uien en suikerbieten dit voorjaar onzeker. Het risico op een onregelmatige opkomst en/of tweewassigheid is groot.

Door de zachte winter en het droge voorjaar is de bovenlaag van kleigrond betonachtig. Voor een goed zaaibed vraagt dat om extra grondbewerkingen en beregening. Dit zorgt voor een hogere kostprijs. 'Als je bij uien niet kunt beregenen en je het zaad niet in het vocht kunt leggen, heb je een probleem. Je krijgt dan snel te maken met onregelmatige uienpercelen', zegt Luc Remijn, Delphy-adviseur akkerbouw in Zuidwest-Nederland.


'Het is een aparte situatie. Er spelen veel zaken waar boeren zich in verschillende mate zorgen over maken', ervaart Remijn. 'Het is momenteel niet altijd gezellig om akkerbouwers te bezoeken. Ze hebben te maken met een opeenstapeling van zorgen: gewassen die door de droogte slecht groeien, corona in de familie en vrije fritesaardappelen in de schuur', stelt de Delphy-adviseur.

In de melkveehouderij vallen de gevolgen van de droogte tot nu toe mee. De eerste snede gras is gemaaid en het grasland is overal nog groen. De vraag is hoe het verdergaat als er de komende weken nog steeds geen regen valt, ook wat betreft mais.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  12° / 1°
  0 %
Meer weer