Droogte+oorzaak+hogere+teeltkosten
Nieuws
© Koen van Wijk

Droogte oorzaak hogere teeltkosten

Een goed zaaibed voor bieten en uien kost dit voorjaar meer geld door extra bewerkingen en beregening. Ondanks de inspanningen en de hogere kostprijs moeten telers rekening houden met een onregelmatige opkomst.

Het zaaien van suikerbieten bevindt zich in een afrondende fase. De droogte is bij Suiker Unie een punt van zorg. De droogte maakt de zaai en opkomst van de bieten op zware grond problematisch.

Het bewerken van de betonachtige bovenlaag op kleigrond zorgt vaak voor een 'grindbak'. 'Geen ideaal zaaibed. Een deel van de zaden ligt droog. Op veel percelen is het plantaantal wisselend. Ik heb het gevoel dat onder dit soort omstandigheden tweewassigheid kan ontstaan', zegt Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij Suiker Unie.

Op de lichte grond verlopen de zaai en vaak ook de opkomst voorspoedig. Sikken: 'Op de lichte gronden heeft het gelukkig nog weinig gewaaid. Het heeft er al wel gestoven, maar toen stonden de bieten nog niet boven. Een bui is overal welkom.'

• Bekijk ook de video: Extra grondbewerking nodig door droogte


Delphy-adviseur Luc Remijn verwacht veel onregelmatige uienpercelen, vooral als telers niet kunnen beregenen. 'Zware kleigronden hebben een droge bovenlaag. Het uienzaad wacht op voldoende vocht.'

Voor het Uien Innovatie en Kennis Centrum in Colijnsplaat is het in 2018 gebouwde waterbassin nu erg nuttig. 'Door de proefvelden met 10 millimeter water te beregenen, konden we de grond goed bewerken en vrijdag de uien zaaien', zegt Remijn.

Extra dieselolie

Akkerbouwer Marcel Scholtens uit Luttelgeest moet alle mogelijkheden benutten om de gewassen te kunnen poten of zaaien. Door alle voorbewerkingen van de grond ziet hij de liters dieselolie er doorheen vliegen. 'Als we andere jaren één keer voorbewerken, moeten we dat dit jaar twee of drie keer doen.'

Om de grond voor de pootaardappelen goed te krijgen, bewerkt Scholtens deze twee keer voor. 'En daarna zit voorop de pootmachine ook nog een frees om de grond fijn te krijgen.'

'Kluiten kapot krijgen'

Dit extra werk blijft voorlopig nodig. Scholtens: 'Als ik naar de buienradar kijk, krijgen we twee weken geen regen. Daardoor wordt de bovenlaag steeds harder. Met beregenen zullen we proberen bovenin de kluiten kapot te krijgen om de peen goed te kunnen zaaien.'

Grondbewerking en beregenen kost extra dieselolie. Wageningen University & Research denkt aan zo'n 9,5 liter dieselolie per uur. 25 millimeter beregenen duurt ongeveer 3 uur en kost dan 117 euro per hectare, inclusief vaste lasten. Bij 10 millimeter als 'grondbewerking' zijn de kosten wat lager.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer