Natte+oogst+poters+remt+opkomst
Nieuws
© han Reindsen

Natte oogst poters remt opkomst

Er zijn weer opkomstproblemen in consumptieaardappelen. De oorzaak lijkt een combinatie te zijn van de natte oogstomstandigheden vorig jaar en minder goede teeltomstandigheden dit jaar.

Adrie Bossers, voorzitter van de LTO-werkgroep Consumptieaardappelen, ziet meer opkomstproblemen dan gemiddeld in de teelt van consumptieaardappelen. 'Als LTO hebben we telers opgeroepen de klachten bij de Nederlandse Algemene Keuringsdienst te melden. De opkomstproblemen lijken veel op die van 2016', zegt hij.

Het gaat vooral om een bacterieproblematiek. 'De natte oogstomstandigheden in 2017 lijken een grote rol te spelen', laat Bossers weten. 'De hevige buien dit voorjaar versterken de problematiek, zeker bij een slechte bodemstructuur. Zo zijn er dit voorjaar wel meer aspecten te noemen. Het is te simpel om met een beschuldigende vinger naar de pootgoedsector te wijzen.'

Ketenproject Verbetering Pootgoedkwaliteit

Met het Ketenproject Verbetering Pootgoedkwaliteit hoopt de aardappelsector meer inzicht te krijgen in het verband tussen kwaliteit en opkomst. In dit driejarige project worden vijftig partijen pootgoed gevolgd, vanaf de teelt bij de pootgoedteler tot in de bewaring bij de consumptieteler.

'Nat weer bij de oogst is een van de factoren, maar het is niet bij voorbaat de oorzaak van de problematiek. Het is wel een extra risicofactor. Het ketenproject moet duidelijk maken wat precies de oorzaken zijn van opkomstproblemen in de teelt van consumptieaardappelen', legt Bossers uit.

Opkomstproblemen deels voorspelbaar

Volgens gewasbeschermingsdeskundige Jan Salomons van Delphy lijken de opkomstproblemen in consumptieaardappelen deels voorspelbaar. 'De oogstomstandigheden in de herfst ervoor spelen een duidelijke rol', vertelt hij. De gewasbeschermingsdeskundige wijst in dit verband op de natte herfst van 2015 en de problemen in het voorjaar van 2016.

In 2015 en 2017 hebben diverse partijen pootgoed relatief lang in de grond gezeten en zijn de aardappelen vaak onder moeilijke omstandigheden gerooid. Daardoor treedt eerder slijtage van de pootaardappelen op en zijn ze fysiologisch eerder oud. Bij een moeilijke start in het voorjaar, bijvoorbeeld door hevige buien, komt dat aan het licht.

'De slechte opkomst komt zeker niet alleen door de rooiomstandigheden', geeft Salomons aan. 'Niet iedere klacht komt door de pootgoedkwaliteit. Het heeft ook te maken met de kwaliteit van de grond waar de consumptieaardappelen dit jaar groeien. Onder minder goede omstandigheden krijg je eerder problemen.'

Bekijk ook de marktprijzen van pootgoed en consumptieaardappelen

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 0°
  40 %
 • Woensdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer