Derk Boswijk: 'Perspectief voor blijvers ontbreekt in stikstofplannen'

De stikstofaanpak die minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof beoogt, is te sterk gericht op het opkopen van bedrijven. Het ontbreekt bovendien aan perspectief voor ondernemers die blijven boeren.

Derk+Boswijk%3A+%27Perspectief+voor+blijvers+ontbreekt+in+stikstofplannen%27
© Tweede Kamer

Dat is de kern van de kritiek die de minister afgelopen week ontving van de agrarische sector en de politiek. De nadrukkelijke insteek op opkoop van bedrijven strijkt een aantal Kamerleden tegen de haren in, bleek bij een debat op woensdagavond. 'Onteigening is geen garantie dat de natuur herstelt', waarschuwt Caroline van der Plas (BBB).


Onder meer SGP, PVV, JA21, ChristenUnie, CDA, VVD en BBB vinden dat de minister te star vasthoudt aan de kritische depositiewaarde (kdw) bij het opstellen van de plannen en het toekennen van vergunningen.


Invloeden van industrie

Ook de LTO en NAJK betreuren dat de minister zo strikt vasthoudt aan de kdw. Die waarde zegt immers niets over de feitelijke staat van de natuur en gaat voorbij aan invloeden van bijvoorbeeld de industrie, zo vinden ook sommige Kamerleden. 'De kdw is een afgeleide van het echte doel: natuurkwaliteit', vindt Pieter Grinwis (ChristenUnie).

CDA-Kamerlid Derk Boswijk stelt dat in sommige dorpen veel bedrijven en banen zijn verbonden aan de landbouw. Wanneer de landbouw vanwege de stikstofaanpak wordt gedecimeerd in zulke dorpen, heeft dat grote gevolgen voor de samenleving. Hij wil daarom naast een kdw een indicator die de gezondheid van de agrarische sector meet. 'Een 'kritische massa voor landbouw', waarin sociaal-economische factoren worden meegenomen.'


In een interview met Nieuwe Oogst pleit NAJK-voorzitter Roy Meijer ook voor een economische autoriteit die monitort dat de boeren sterker uit de gebiedsprocessen komen. 'Focus op startende en blijvende boeren', zegt Boswijk. 'We missen het perspectief voor deze groep. Hoe kan hun positie in de keten worden verstevigd?'

LTO Nederland herkent zich volledig in deze kritiek. Ze vraagt de Kamerleden moties in te dienen zodat er harde toezeggingen komen. De organisatie wil directe legalisatie van de PAS-melders, borging van economisch perspectief voor de landbouw in de gebiedsgerichte aanpak en dat de kdw als ultiem criterium wordt losgelaten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer