Boeren protesteren bij Tweede Kamer

UPUDATE: Een groep boeren demonstreerde woensdagmiddag bij het gebouw van de Tweede Kamer tegen het stikstofbeleid en de mogelijk onteigening van boeren. De Tweede Kamer debatteert later op de avond over het landbouwbeleid.

Boeren+protesteren+bij+Tweede+Kamer
© Tys Hallema

Ongeveer tien trekkers hebben zich verzameld bij de Tweede Kamer. Voor de actievoerders is het gedwongen opkopen van boerenbedrijven onbespreekbaar. 'In allerlei beleidsstukken gaat het die kant op', zegt Bart Kemp van Agractie Nederland. Met de demonstratie in Den Haag willen de boeren een statement afgeven tegen die plannen.Behalve de geparkeerde trekkers is er een spandoek te zien waarop staat 'gedwongen opkoop = onbespreekbaar' en een man verkleed als zogenaamde 'stikstofballon'.

Ook is er een koe op de demonstratie, van een zorgboerderij waardoor die gewend is aan publiek. Met de koe wil Agractie 'de waarde van dieren op bijvoorbeeld zorgboerderijen benadrukken'.


Natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal kondigde vorig week aan dat het in sommige gebieden de komende jaren mogelijk al nodig is om dit soort dwingende maatregelen te nemen vanwege de stikstofproblemen. Om 18 uur is er commissiedebat met Van der Wal en landbouwminister Henk Staghouwer over het landbouwbeleid.


Onbespreekbaar

Er zijn een aantal sprekers aangekondigd. Dat zijn onder meer Agractie-voorman Bart Kemp, Koos Cromwijk en Irene van de Marel. Mogelijk haken Kamerleden aan bij dit protest.Agractie richt zich met de actie op de landbouwwoordvoerders van de politieke partijen, legt Erik Luiten van Agractie uit. 'We hopen dat een meerderheid van hen zich uitspreekt tegen onteigenen van boeren. Want onteigenen is 'not done'. Dat raakt boeren tot op het bot.' Luiten stoort zich ook aan het voorstel om boeren die snel reageren op een opkoopvoorstel een hogere prijs te geven. 'De early birds krijgen een betere prijs. Het is toch geen festival.'

Luiten benadrukt dat boeren wel degelijk willen verduurzamen. 'Dat doen we al heel lang.' Hij roept de minister daarom op om met de sector in gesprek te gaan om zo draagvlak voor het beleid te vinden. 'En als het de bedoeling is dat boeren weg moeten voor de bouw, zeg dat dan gewoon! En doe niet alsof het voor natuurherstel is.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer