Van der Wal: 'Boer niet tegen elke prijs uitkopen'

Wanneer boeren moeten worden uitgekocht, zal dat niet tegen elke gevraagde prijs zijn. Europa staat dat niet toe, meldt minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof. Dat zegt ze tijdens een interview in het radioprogramma Sven op 1.

Van+der+Wal%3A+%27Boer+niet+tegen+elke+prijs+uitkopen%27
© Dirk Hol

Op de vraag of boeren gemakkelijk het dubbele kunnen vragen van het bedrag dat zij geboden krijgen bij onteigening, antwoordde Van der Wal dat dit geen zin heeft. 'We zijn gebonden aan juridische kaders. We kunnen niet onbeperkt bieden, want dat wordt door Europa gezien als ongeoorloofde staatssteun.'De minister benadrukte dat onteigenen de laatste stap is. Ze voegde daaraan toe dat ze wil kijken naar de fiscale regels die bij uitkoop komen kijken. 'Want de boer moet er wel wat aan overhouden als hij of zij wordt uitgekocht'. LTO Nederland vraagt hier ook aangepaste fiscaliteit. Vanuit de eigen achterban, bijvoorbeeld in de provincies, klinkt kritiek op de beoogde aanpak.


De uitvoering van de stikstofaanpak ligt bij de provincie. 'Wanneer dit frictie geeft, ligt het laatste woord bij de minister', zegt ze. 'Maar we willen hetzelfde, dus ik verwacht niet dat dit een probleem wordt.' Van der Wal kan de weerstand ook wel begrijpen. 'Als liberaal vind ik het onteigenen een gruwel.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer