Baarlo 'opgefleurd' met kersenbloesem

Honderd jaar bestaat vruchtboomkwekerij Fleuren. Aanleiding om in thuisbasis Baarlo een kersenbloesemproject in het leven te roepen. Het jubileumjaar voelt tegelijkertijd als een afscheid, want stapsgewijs verhuist het bedrijf vanwege ruimtegebrek naar de nieuwe hoofdlocatie in Helden, een paar kilometer verderop.

Baarlo+%27opgefleurd%27+met+kersenbloesem
© Maartje van Berkel

Han Fleuren uit het Limburgse Baarlo kweekt kersenbomen voor fruittelers. Varianten met uiteindelijk zure vruchten voor de vlaai en de zoete varianten voor de directe consumptie. Maar Japanse sierkersen, vooral in Azië beroemd vanwege de uitbundige bloei in het voorjaar, zijn een nieuwigheid voor het bedrijf.

De afgelopen jaren zijn bij de kwekerij vijfhonderd bomen opgekweekt in tien verschillende variëteiten. Zeker 175 bomen staan gereed om de komende weken in heel Baarlo te worden geplant, als bedankje voor de honderdjarige samenwerking tussen de kwekersfamilie en de gemeenschap.


Verwevenheid met dorp

De verwevenheid met het dorp is groot. 'Mijn opa Henri begon in 1922 met het kweken van vruchtbomen, hier aan de Veldstraat. In de loop der jaren groeide het bedrijf en hadden we steeds meer personeel nodig', beschrijft de ondernemer.

Bloesem in het voorjaar, daar word je blij van

Han Fleuren, vruchtboomkweker in Baarlo

'Veel van onze medewerkers kwamen en komen uit Baarlo. Zelfs meerdere generaties uit één familie hebben bij ons gewerkt. Veel van hen kwamen binnen als stagiair om uiteindelijk in vaste dienst te komen. Daarom willen we de Baarlonaren bedanken.'


Actief in gemeenschap

Fleuren is zelf volop actief in de gemeenschap. 'Tijdens de wateroverlast hielp personeel met trekkers en karren om mensen en een restaurant te evacueren. Daarnaast bood de koelcel ruimte aan de inboedel en voertuigen van andere bewoners', licht hij toe.


De nieuwe hoofdlocatie in Helden.
De nieuwe hoofdlocatie in Helden. © Maartje van Berkel

'Onze parkeerplaats is in het weekend voor iedereen beschikbaar. Verenigingen vergaderen op het terrein, EHBO'ers oefenen hier en voor feesten en carnaval zetten we ons materieel in. Ik vind dat normaal, maar laatst zei een dorpsgenoot dat dit helemaal niet zo vanzelfsprekend is.'


Boek

Een paar jaar geleden kreeg de vruchtboomkweker van bevriende makelaar Foppe ten Broek het boek 'Sakura' cadeau. Sakura is de Japanse naam voor de kersenbomen van de Prunus-varianten met hun uitbundige bloesems. Japanners zien de bloei als het symbool voor het leven, mooi en kort. Op eerste pagina van het boek deed Ten Broek de suggestie om een kersenbloesemproject in Baarlo te initiëren.

Het boek beschrijft het leven van de Engelse botanicus Collingwood Ingram, die in 1902 Japan bezocht en werd geroerd door de kersenbloesem. Tijdens een bezoek aan het Aziatische land ruim twintig jaar later was hij geschokt door de achteruitgang in soortendiversiteit. Eén soort domineerde het landschap en paste in de efficiënte expansiedrift van het land.

De botanicus besloot de oorspronkelijke soort, die in Engeland werd gekweekt, weer terug te brengen naar Azië. In diezelfde periode startte Henri Fleuren in Baarlo de boomkwekerij, die is uitgegroeid tot een van Europa's grootste kwekerijen van fruitbomen.


Leefbare omgeving

Han Fleuren: 'Het boek beschrijft eeuwenoude tradities en ik wist: met dit verhaal kunnen we iets. Bloesem in het voorjaar, daar word je blij van. We zijn geworteld in de Baarlose gemeenschap en willen graag het dorp opfleuren. Bomen dragen daarnaast bij aan actuele thema's als het vastleggen van CO2 en een leefbare omgeving. Dat zit allemaal verpakt in dit project.'

Samen met stichting Baarlo Leeft zijn de meest geschikte locaties voor 175 Sakura's in beeld gebracht, langs de invalswegen van het dorp. De eerste Sakura-boom is op vrijdag 18 maart geplant in de tuin van de familie Fleuren aan de Veldstraat in Baarlo. Op de plek waar precies honderd jaar geleden de basis werd gelegd voor het bedrijf.


Het planten van de eerste Sakura in Baarlo.
Het planten van de eerste Sakura in Baarlo. © Fleuren

'De komende tijd wordt de rest van de bomen geplant', laat Sjaak Walraven weten, verkoopleider en de 'kersenman' bij Fleuren. 'We zijn nog druk aan het bekijken welke soorten Sakura's het beste op de diverse plekken passen. Vanaf volgend jaar zal Baarlo in april en mei zijn omgetoverd tot een waar kersenbloesemdorp.'


Nieuwe tak van bedrijf?

Vruchtboomkweker Han Fleuren hoopt dat de Sakura's zich als een olievlek gaan verspreiden over Limburg. Eind dit jaar wordt het project in Baarlo afgesloten met het planten van een boom op de nieuwe hoofdvestiging in Helden. De aanvragen uit het dorp van mensen die een Sakura in hun tuin willen planten, druppelen binnen. Hoewel de kwekerij vooral aan fruittelers in heel Europa verkoopt, zijn de kleine appelbomen met de naam Minitree een succesvolle uitzondering. Wat ooit is begonnen met een verkoopdag aan huis, is uitgegroeid tot een eigen bedrijf voor de consumentenmarkt. 'Misschien gaan we met Sakura's wel dezelfde richting op', concludeert Fleuren. 'Wie weet waar dit verhaal eindigt?'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer